Mennyivel nőttek a lakásárak? Hol a legdrágábbak?

Mennyivel nőttek a lakásárak? Hol a legdrágábbak?
Átlagban 3,1 százalékkal emelkedett az eladásra szánt lakásárak 2017 második negyedévében. A legtöbbet Kolozsváron kérnek egy négyzetméterért, ezt követi Bukarest – derül ki az imobiliare.ro mai elemzéséből.

Az év második negyedében átlagban 3,1 százalékkal drágultak a romániai lakások, és a növekedés folyamatosnak tűnik: 2016 hasonló időszakában három, 2017 első három hónapjában négy százalékkal nőttek a lakásárak. Az elmúlt 12 hónapban az eladásra kínált lakások a statisztikák szerint átlagban 13 százalékkal drágultak.

Továbbra is Kolozsváron vannak a legmagasabb árak, Erdély fővárosában átlagban 1330 eurót kérnek egy négyzetméterért. A kincses városban egyébként 2017. április-június időszakban az országos átlagot is meghaladta a növekedés: 4,9 százalékkal érnek most többet a lakások, mint az első negyedévben. A toplista második helyét a főváros foglalja el, itt négyzetméterenként átlagban 1240 eurót kérnek, az utóbbi 3 hónapban ez az ár 3,4 százalékkal nőtt.

Az ország megyeszékhelyei közül négyben haladja meg a lakások négyzetméterenkénti ára az 1000 eurós határt: Kolozsváron, Bukarestben, Temesváron és Konstancán. Legolcsóbban továbbra is Reșițán és Giurgiuban lehet lakást venni, itt átlagban 440, illetve 450 eurót kérnek négyzetméterenként.

Az év második negyedében a legnagyobb áremelkedések Sepsiszentgyörgyön (+8,5 százalék, 550 euró/négyzetméter), Nagyváradon (+8,3 százalék, 840 euró/négyzetméter), illetve Craiován történtek (+8 százalék, akár 980 euró/négyzetméter).

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az Európai Unió (EU) országaiban élő csaknem 20 millió gyermek volt kitéve tavaly a szegénység és társadalmi kirekesztés kockázatának; az uniós tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az arányuk – derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adataiból.
Gazdaság