Mennyire nőtt a nettó átlagbér márciusban?

Márciusban februárhoz képest 309 lejjel (6,3 százalékkal) 5185 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában - közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A bruttó átlagbér 8502 lej volt az idei harmadik hónapban, 512 lejjel (6,4 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért - 13.250 lejt - a dohánytermékek gyártásában, a legkisebbet - 2779 lejt - a ruhagyártásban jegyezték.

2023 márciusához képest 13,9 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Márciusban a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, bónuszok, 13. fizetés, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult - közölte az INS.

Legnagyobb mértékben, 42,1 százalékkal a dohánytermékek gyártásának ágazatában nőtt a nettó átlagkereset. A biztosítás, viszontbiztosítás, nyugdíjbiztosítás terén (kivéve az állami társadalombiztosítási rendszert) 35,6 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset. Az italgyártás, a pénzügyi közvetítések, a távközlés ágazatában 20 és 24 százalék közötti volt a növekedés.