Mennyire nőtt a nettó átlagbér?

Tavaly decemberben novemberhez viszonyítva 314 lejjel (6,6 százalékkal) 5079 lejre emelkedett a nettó átlagbér Romániában - közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A bruttó átlagbér 8301 lej volt 2023 decemberében, 535 lejjel (6,9 százalékkal) nagyobb, mint egy hónappal korábban.

A legnagyobb nettó átlagbért - 12 710 lejt - a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás ágazatában, a legkisebbet - 2825 lejt - a vendéglátóiparban jegyezték.

2022 decemberéhez képest 15,5 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés az országban.

Decemberben a gazdasági ágazatok többségében nőtt a nettó átlagfizetés az előző hónaphoz képest. Ezt a különféle alkalmi juttatások, a természetbeni és pénzbeli juttatások, bónuszok, 13. fizetés, valamint a nettó nyereségből származó összegek és egyéb juttatások (beleértve az utalványokat is) növekedése befolyásolta. A nettó átlagbér emelkedéséhez a vállalatok bevételeinek növekedése is hozzájárult - közölte az INS.

A legnagyobb mértékben - 57,1 százalékkal - a szénkitermelésben, nőtt az átlagbér, a legjelentősebb - 8,8 százalékos - csökkenést pedig a gépgyártásban jegyezték. Jelentős mértékű - 34,8 és 32,9 százalékos - béremelkedést regisztráltak továbbá a kőolaj és földgáz kitermelésének ágazatában, illetve a villamos- és hőenergia, meleg víz előállításának és szolgáltatásának ágazatában. Az ércbányászat ágazatában pedig 6,2 százalékos bércsökkenést jegyeztek.

Ami a közalkalmazotti szférát illeti, a közigazgatásban 5 százalékkal, az egészségügyben és a szociális ellátásban 2,8 százalékkal nőtt a nettó átlagbér decemberben novemberhez viszonyítva. Ezzel szemben a tanügyben az előző hónaphoz mérten 2,3 százalékkal csökkent az átlagbér a téli vakáció miatt.