Megtámadták az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő törvénytervezetet

Megtámadták az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő törvénytervezetet
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szóvivője, Ionuţ Moşteanu ma bejelentette: pártja megtámadta az alkotmánybíróságon a deficitcsökkentő intézkedésekről szóló törvénytervezetet, amelyért a kormány felelősséget vállalt a parlamentben.

A politikus tájékoztatása szerint a beadványt a Jobboldal Ereje törvényhozói mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióinak két tagja is aláírta.

A parlamentben nyilatkozó szóvivő elmondta, hogy a beadvány 46 oldalon keresztül sorolja az összesen 13 alkotmányellenesnek vélt törvénycikkelyt. Közlése szerint aláírói többek között a tervezet elfogadásának módját kifogásolják. Szerintük a tervezetet nem lett volna szabad parlament előtti felelősségvállalással elfogadtatni, mert a jogszabályjavaslat nem egységes, 22 törvényt módosít, így az azonnali alkalmazásának alkotmányos feltétele nem teljesült. Ráadásul bizonyos intézkedések október elsejétől, mások január elsejétől vagy 2025-től lépnek hatályba - részletezte Moşteanu, emlékeztetve arra, hogy korábban az alkotmánybíróság hasonló okokból utasított már el törvényeket.

Hozzátette, hogy a kormány tervezete sérti a jogbiztonság elvét, mert az előírásai nem egyértelműek és kiszámíthatóak. Elmagyarázta, hogy az alkotmánybíróság döntéséig az intézkedéscsomag nem léphet hatályba.