Megszavazta az EP a Magyarországot elítélő jelentést

Delbos-Corfield: Magyarország választási autokrácia hibrid rezsimje

Megszavazta az EP a Magyarországot elítélő jelentést
Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadott egy állásfoglalást, amelyben kimondják, Magyarország többé már nem teljes értékű demokrácia, hanem választási autokrácia hibrid rezsimje. Az EP felszólítja a dokumentumban az Európai Bizottságot arra, hogy valamennyi Magyarországnak járó uniós forrást zárolják, amíg nem orvosolják a problémákat.

A  csütörtökön az EP-ben 433 szavazattal (123 nem ellenében, 28-an tartózkodtak) annak a 2018-as Sargentini-jelentésnek a frissített változata, melynek nyomán indult el az Alapszerződések hetes cikke szerinti eljárás.  A 2019-es EP-választáson nem induló, a parlamenti munkától elköszönő holland Judith Sargentini rapportőri szerepét az Európai Parlamentben a francia Gwendoline Delbos-Corfield vette át, aki tavaly Budapesten is járt. A jelentéstevő már többször elmondta, hogy a helyzet csak rosszabb lett, és szerinte az ukrán háború még jobban aláásta a Magyarországgal szembeni bizalmat.

Az ukrajnai háború hatással van arra, hogy Magyarország hogyan működik a Tanácsban a többi tagállammal. Ez az igazi probléma, amivel szembenállunk, ami érinti az Európai Unió szuverenitását, biztonságát és az Oroszországgal való kapcsolatát. Nagyon aggódunk amiatt, hogy Magyarország ezt aláássa, mert Magyarország talán inkább Putyin és Oroszország oldalán áll, mint az ukrán oldalon - mondta Gwendoline Delbos-Corfield, akit a hu.euronews.com idéz.

A magyarországi baloldali képviselők valamint európai párttársaik kiálltak a jelentés mellett, amely a Magyarországnak járó uniós források visszatartását javasolja az Európai Bizottságnak.

Fidesz elképesztőnek tartja, hogy az EP a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. A Fidesz szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket. Ezt azért teszik - folytatták -, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz-KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A közleményben a Fidesz szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, "élükön Gyurcsányné" ismét "saját hazájuk ellen dolgoznak".

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Négyen meghaltak és többen megsérültek, amikor az Esztergom-Nyerges Rallyn egy jármű lesodródott az útról és a nézők közé hajtott. A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) vezetősége közleményben tudatta, hogy a hatóságokkal együttműködve vizsgálja a baleset körülményeit.
Külpol