Megnyitották a rafahi ellenőrzőpontot a humanitárius szállítmányok előtt

Megnyitották a rafahi ellenőrzőpontot  a humanitárius szállítmányok előtt
Megnyitották a Gázai övezet és Egyiptom határán lévő rafahi ellenőrzőpontot humanitárius segélyszállítmányok előtt szombaton. Az egyiptomi állami televízió élőben közvetítette, ahogy a teherautókból álló konvoj átlépi a határt.

A teherautók gyógyszereket, gyógyászati berendezéseket és korlátozott mennyiségű élelmiszert szállítanak. Hogy a határátkelő meddig tart nyitva, egyelőre nem tudni. A rafahi átkelő az egyetlen belépési pont a Gázai övezetbe, amelyet nem Izrael ellenőriz.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak, és túszként tartanak fogva.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma megközelíti a 3800-at, a sebesülteké pedig átlépte a 12 ezret.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Legkevesebb 18 ember meghalt egy ENSZ-létesítmény elleni izraeli támadásban a Nuszeirát menekülttáborban, a Gázai övezet középső részén. Az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége (UNRWA) közölte, hogy hat munkatársuk is áldozatául esett az izraeli légicsapásnak, amely az általa üzemeltetett iskolát érte Gáza középső részén, tájékoztat honlapján a BBC.
Külpol