Meglőtték a szlovák miniszterelnököt, stabilizálták Robert Fico állapotát (FRISSÍTVE)

fico
Lőfegyverrel súlyosan megsebesítették szerdán délután Nyitrabányán (Handlova) Robert Ficot. A szlovák kormányfőt életveszélyes állapotban helikopterrel a besztercebányai kórházba szállították, ahol rögtön műtétnek vetették alá. A feltételezett tettest azonnal ártalmatlanították, őrizetbe vették, és elkezdődött a kihallgatása.

FRISS: Stabilizálták a szlovák kormányfő állapotát, öt ótán át műtötték

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után - jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

A kórház igazgatóhelyettese szerint a miniszterelnököt két orvosi csapat műtötte öt órá át, és továbbra is az intenzív osztályon fekszik.

Előre figyelmeztetett egy várható tragédiára a miniszterelnök

Robert Fico miniszterelnök a szlovák liberális sajtó kormánypolitikusokkal szembeni hangulatkeltésére hivatkozva nem sokkal az áprilisban megtartott államfőválasztás után egy várható tragédiára figyelmeztetett - derült ki a kormányfő közösségi profilján közzétett bejegyzéséből, amelyet a szlovák sajtó is idézett.

“Az utcákon trágár módon szidják a kormánypolitikusokat, és én már azt várom, hogy ez a frusztráció, amelyet a Denník N, a Sme és az Aktuality gerjeszt, mikor torkollik valamelyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásába. És ezzel most nem túlzok egy cseppet sem” - írta Robert Fico az államfőválasztás után közzétett Facebook bejegyzésében.

A szlovák miniszterelnök ezekkel a mondatokkal a szlovák sajtó államfőválasztást követően megjelent véleményáradatára utalt, amely a kormánykoalíció államfőjelöltjének, Peter Pellegrininek a győzelmét követte.
 

Arra, hogy a szlovák miniszterelnök ellen szerdán elkövetett merénylet összefüggésben lehetett az államfőválasztás eredményével, szerdán Sutaj Estok belügyminiszter is utalt, amikor bejelentette: politikai motivációjú merénylet történt, amelynek gyökerei az államfőválasztásig nyúlnak vissza.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztálya csütörtökön közölte: a miniszterelnök ellen elkövetett merénylet miatt délelőtt rendkívüli ülést tart Pozsonyban a Biztonsági Tanács (BRSR). 
 

Életveszélyes állapotban szállítoták kórházba Robert Ficot

Az eset a Pozsonytól légvonalban mintegy 150 kilométerrel északkeletre fekvő város kultúrháza előtt történt, ahol Robert Fico kabinetje előtte kihelyezett kormányülést tartott ott. Kijött az épületből, az emberek felé ment, és éppen készült kezet fogni valakivel, amikor egy férfi közelről rálőtt. Több, nagy valószínűséggel öt lövés dördült, majd a kormányfő testőrei felemelték Ficót a földről, autóba helyezték, és elvitték. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és a gyomrán, más források alapján, a karján és hasi tájékon érték a lövések.

A szlovák kormányhivatal sajtóosztályának közlése szerint a kormányfőt életveszélyes állapotban szállították a besztercebányai kórházba, az életmentő beavatkozás sürgőssége és az intézmény közelsége miatt oda, és nem Pozsonyba – írta a közleményre hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. „A következő órák sorsdöntőek lesznek” – írták a szlovák kormányfő közösségi profilján.

A hírek szerint az állítólagos elkövető egy 71 éves lévai író, aki hivatalosan fegyvertartási engedéllyel rendelkezett. Az M1 tudósítójának értesülései alapján nyughatatlan, liberális nézeteket valló személyről van szó, akinek folyamatosan problémái voltak a szlovák kormányfő megnyilatkozásaival kapcsolatban.

Az eset idején a pozsonyi parlament éppen rendkívüli ülést tartott, amelyet felfüggesztettek a hír hallatán. A megbízatási időszaka végéhez közelítő Zuzana Caputová államfő sokkolónak és brutálisnak nevezte a támadást, sok erőt és felépülést kívánt a miniszterelnöknek. Peter Pellegrini, az újonnan megválasztott köztársasági elnök a merényletet a demokrácia elleni példátlan támadásnak nevezte közösségi profilján, és gyors gyógyulást kívánt Robert Ficónak. „Meg vagyok rettenve attól, hová fajulhat a más politikai nézettel szembeni gyűlölet” – idézte Pellegrini szavait a TASR.

Peter Ziga parlamenti alelnök, a második legnagyobb koalíciós párt egyik vezető politikusa a demokrácia elleni támadásnak nevezte a merényletet. Úgy vélte, a támadás annak következménye, hogy az ország lakossága két kibékíthetetlen táborra oszlott.

Andrej Danko parlamenti alelnök, a legkisebb koalíciós pártnak, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az elnöke támogatásáról biztosította a miniszterelnököt, és azt mondta: nyilvánvaló, hogy a támadás „társadalmi konfliktus” következménye.

A Robert Fico elleni támadást kabinetjének összes minisztere is elítélte, valamint az ellenzéki pártok politikusai is. Branislav Gröhling, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke az állam és az állam biztonsága elleni merényletnek nevezte a támadást.

Élesen elítélte a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség is a merényletet – közölte a párt sajtóosztálya. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük, és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficonak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írta közleményében a Magyar Szövetség.

Amennyiben a szlovák miniszterelnök sérülései miatt hosszabb ápolásra szorul, a vonatkozó szabályozás szerint feladatai ellátását a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinák védelmi minisztert tartja a legesélyesebbnek a feladat ellátására.

A merényletre reagálva megerősítik a pozsonyi parlament és képviselőinek védelmét – jelentette a törvényhozás kommunikációs irodájára hivatkozva a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség. Az intézkedés visszavonásáig beszüntetik a pozsonyi törvényhozás épületének látogathatóságát, a parlament munkáját pedig május 21-ig berekesztik. Ezzel egyidejűleg megerősítjük a törvényhozás épületének őrizetét, valamint lépéseket teszünk a képviselők személyes biztonságának védelmére, mivel a miniszterelnökkel szembeni merényletet követően többen félelmeiknek adtak hangot – közölte Peter Ziga, a parlament alelnöke, akit Peter Pellegrini korábbi házelnök államfővé választását követően átmenetileg a törvényhozás vezetésével bíztak meg.

Egyöntetűen határozottan elítélték a támadást

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kijelentette: az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát. A közösségi oldalán közzétett üzenetében azt írta: „határozottan elítélem a Robert Fico miniszterelnök elleni aljas támadást”. Az ilyen erőszakos cselekmények aláássák a demokráciát, mint legértékesebb közjavat, és nincs helyük a társadalmakban – jelentette ki.

Az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel üzenetében azt írta, megdöbbentette a szlovák kormányfő elleni támadás híre. „Soha semmi sem igazolhatja az erőszakot vagy az ilyen támadásokat” – fogalmazott Michel.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke szintén megdöbbenéséről számolt be közösségi oldalán a merényletet illetően. Kijelentette: az Európai Parlament nevében elítéli az erőszakos cselekedetet. „A gondolataim a miniszterelnökkel és családjával vannak ezekben a nehéz pillanatokban” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár bejegyzésében azt írta: sokkolta és megrázták a történtek. „Erőt kívánok neki a mielőbbi gyógyuláshoz” – fogalmazott a NATO-főtitkár, majd hozzátette: gondolatai Robert Ficóval, szeretteivel és Szlovákia lakosságával vannak.

Joe Biden amerikai elnök szintén elítélte a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni szerdai merényletet, „borzalmas és erőszakos tettnek” nevezte azt – áll a Fehér Ház által kiadott közleményben. „Aggodalommal töltenek el a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet hírei. Jill és én is imádkozunk a mielőbbi felépüléséért, együttérzünk a családjával és a szlovák néppel” – írta Biden. A pozsonyi amerikai nagykövetség szoros kapcsolatban áll a szlovák kormánnyal és készen áll a segítségnyújtásra – tette hozzá.

Szörnyű bűncselekménynek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök  a szlovák kormányfő elleni merényletet, amelyre nem lehet mentség - olvasható a Kreml honlapján közzétett, Zuzana Caputová szlovák államfőhöz intézett táviratban. "Robert Ficót bátor és lelkiekben erős embernek ismerem. Nagyon remélem, hogy ezek a tulajdonságai segítik majd abban, hogy kiállja ezt a nehéz helyzetet. Kérem, tolmácsolja neki őszinte támogatásom szavait, valamint a mielőbbi és teljes felépüléséhez fűzött jókívánságaimat" - írta Putyin.
 

Orbán Viktor közösségi oldalán megdöbbentőnek nevezte Robert Fico „barátját” ért támadást. „Imádkozunk a mielőbbi felépüléséért” – fogalmazott a magyar miniszterelnök. Sokkolónak és megdöbbentőnek nevezte a merényletet a magyar külgazdasági és külügyminiszter is a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, „ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!” „Reménykedünk a minél gyorsabb felépülésben, s imádkozunk is érte” – írta a miniszter. Kiemelte, nagy szükség van Robert Ficóra a szlovák és az európai politikában.

Megdöbbenésüket fejezték ki és pártállástól függetlenül határozottan elítélték a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni fegyveres támadást a román vezetők is a közösségi médiában közzétett bejegyzéseikben.

Klaus Iohannis államfő közösségi oldalán azt írta: megdöbbenve értesült a támadásról, és mielőbbi teljes felépülést kívánt számára. „Határozottan elítélem az ilyen szélsőséges cselekményeket, amelyek az alapvető európai értékeinket veszélyeztetik” – fogalmazott az elnök.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szintén az X-en reagált. „Sokkoltak a Szlovákiából érkező hírek, a legőszintébb jókívánságaimat küldöm Robert Fico miniszterelnöknek. Ilyen szélsőséges cselekményekre semmilyen elfogadható indok nem létezik, a tetteseket felelősségre kell vonni” – írta a kormányfő.  
 

Nicolae Ciuca liberális párti szenátusi elnök bejegyzésében úgy fogalmazott: „határozottan elítélem a Robert Fico meggyilkolására irányuló merényletet, ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a demokráciában”. Hozzátette: várja az incidens körülményeinek tisztázását, amelyeket a házelnök meggyőződése szerint egy alapos nyomozásnak kell feltárnia.

A merénylő fia szerint apja nem volt Fico szavazója

A Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen elkövetett lőfegyveres merénylet feltételezett elkövetőjének fia szerint apja “nem szavazott Ficóra” – közölte az aktuality.sk szlovák hírportál, amelynek az érintett nyilatkozott.

A merénylet feltételezett elkövetőjének fia a szlovák hírportálnak nyilatkozva azt mondta: sokkolták a történtek, majd hozzátette, hogy édesapja legálisan tartott fegyvert. Elmondta, fogalma sincs róla, hogy az apja mit tervezett, és mi volt a támadás oka.

Arra a kérdésre, hogy az apja gyűlölte-e Ficót, a merénylő fia azt felelte: “Így mondanám, nem rá szavazott. Ez minden, amit ezzel kapcsolatban mondhatok”.

A rendőrség által őrizetbe vett férfi rövid, néhány mondatos nyilatkozatot adott a TA3 szlovák hírtelevíziónak, amely hírműsorában közölte ennek részletét. A megbilincselt idős férfi a felvételen azt mondta: nem értett egyet a kormány politikájával. A riporter további kérdésére a férfi a szlovák közmédiában zajló események okait tudakolta.
 

Noha a rendőrség egyelőre nem erősítette meg a merénylet helyszínén őrizetbe vett férfi személyazonosságát, a merénylőről egybehangzóan azt állítják szlovák sajtóorgánumok, hogy egy 71 éves lévai illetőségű férfi, aki biztonsági őrként dolgozott, és így legálisan tartott fegyvert.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol