Megközelíti a 65 százalékot az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma

Megközelíti a 65 százalékot az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma
A romániai háztartások csaknem 65 százalékának van jelenleg internet-hozzáférése, 65,4 százalékuk városon, 34,6 százalékuk pedig vidéken él – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A tavalyi évhez képest 4 százalékkal nőtt az internet-hozzáféréssel rendelkező háztartások száma.

A 16-74 évesek csaknem 70 százaléka, vagyis 10,6 millió személy használta idén az internetet, ami 1,2 százalékos bővülést jelent a 2015-ös évhez képest.

Eközben a 16-34 évesek körében 91,9 százalékot tesz ki az internet-felhasználók aránya, a számadat a kor előrehaladtával csökken. Az 55-74 évesek körében így alig 38,4 százalékos.

A 16-74 éves lakosok körében megközelíti a 70 százalékot azoknak az aránya, akik valaha felléptek a világhálóra, 85,3 százalékuk az elmúlt három hónapban is használta az internetet. A rendszeres netezők körében 71 százalékot tesz ki azoknak az aránya, akik minden nap vagy csaknem minden nap fellépnek a világhálóra.

A férfiak körében (72,2 százalék) magasabb az internet-felhasználók száma, mint a nőknél (67,2 százalék).

Területi bontásban a Bukarest-Ilfov régió vezet, ahol öt háztartásból négynek van internet-hozzáférése. Nagy távolságra következik az észak-nyugati, a nyugati, a dél-nyugat olténiai, a középső és a dél-keleti régió. A legkevesebb internetkapcsolattal rendelkező háztartás a dél-havasalföldi (58 százalék) és az észak-keleti (57,1 százalék) régióban van.

A statisztikai intézet által nyilvánosságra hozott adatsorokból ugyanakkor kiderül, hogy összefüggés van az internet-hozzáférés és a háztartások létszáma között. Így míg az egy főből álló háztartások alig több, mint 32 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, addig a két főből állóknál már ez az arány megközelíti az 56 százalékot – ez az arány 4,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábban regisztrált adatot. A legkevesebb három főből álló háztartások esetében eközben meghaladja a 87 százalékot az internet-hozzáféréssel rendelkezők száma az előző évben mért 83 százalék után.