Meghalt Ion Dichiseanu színész

Meghalt Ion Dichiseanu színész
Nyolcvanhét éves korában hosszas kórházi kezelést követően május 20-án elhunyt Ion Dichiseanu színész – adta hírül a Román Színházi Szövetség (UNITER).

„Fáradhatatlan, hódító, mindig reflektorfényben lévő színész volt, olyan igazi úriember, amilyenből kevés létezik. A Nottara Színház volt az otthona, de a mozifilmekben, rádiójátékokban és televíziós produkciókban nyújtott alakításaiért is nagyra értékelt művész volt” – olvasható a színházi szövetség weboldalán.

Ion Dichiseanu 1933-ban született Egyedhalmán (Adjud, Vrancea megye), 1959-ben diplomázott a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetemen (IATC), film-, rádió- és színpadi színészként, valamint íróként egyaránt elismert pályát futott be. 1979-ben a Clipa című filmben nyújtott alakításáért megkapta a Román Filmművészek Szövetségének (ACIN) díját. 2015-ben csillagot kapott a bukaresti hírességek sétányán.

A 2017-es Gopo-gálán életműdíjjal tisztelegtek több évtizedes színházi és filmes pályafutása előtt, ugyanabban az évben pedig Adevărul, mai frumos decât legenda címmel életrajzi kötetet jelentetett meg.