Ion Dichiseanu kapja a Gopo-életműdíjat

Ion Dichiseanu kapja a Gopo-életműdíjat
Az egyik legkedveltebb román színész, Ion Dichiseanu kapja a XI. Gopo Díjátadó Gálán az Életműdíjat, olvasható a szervezők közleményében. A filmes tevékenységéért járó kitüntetést március 21-én, a bukaresti Nemzeti Színházban veheti át a színművész. Ion Dichiseanu hatvan évnyi kiváló filmes tevékenységéért kapja a díjat.

Gopo-életműdíjjal korábban Florin Piersic, Coca Bloos, Radu Beligan, Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Jean Constantin munkásságát jutalmazták.

Ion Dichiseanu Egyedhalmán (Adjud) született 1933. október 20-án, majd 1959-ben végzett a bukaresti Színház- és Filmművészeti Intézet Színház Karán.

Dichiseanu jól ismert a Nottara Színházban nyújtott alakításairól, rádiószínházi munkásságáról, de játszott több mint ötven filmben is. Filmvásznon először 1961-ben tűnik fel a Mihai Iacob rendezte Darclée című alkotásban, amely abban az évben a Cannes-i Fesztivál vesenyprogramjában is szerepelt.

Több filmben is sikert aratott, mint például Francisc Munteanu Tunelul (1979) című alkotásában, az 1968-ban bemutatott Bătălie pentru Roma című produkcióban (rendező: Robert Siodmak), vagy Doru Năstase Trandafirul galben című mozijában (1981). A romániai mozikedvelő közönség számára 1976-ban vált széles körűen ismertté, a Mircea Mureșan által rendezett Toate pânzele sus című sorozatban Pierre Vaillant szerepét játszotta. A tizenkét részből álló sikersorozat Radu Tudoran azonos című regényére épül.

Az 1980-as évek végén Ion Popescu-Gopóval is dolgozott, a Maria și Mirabela în Tranzistoria című filmben. Az oroszul és románul is megjelent, animációs elemekkel kiegészített mesefilm Gopo utolsó alkotása volt.

A XI. Gopo Díjak Gáláját a Román Film Népszerűsítéséért Egyesület szervezi az Országos Filmközpont támogatásával.