Cîțu alakít kormányt, az RMDSZ-é a miniszterelnök-helyettesi tisztség, a fejlesztési, környezetvédelemi és az ifjúsági tárca

Cîțu alakít kormányt, az RMDSZ-é a miniszterelnök-helyettesi tisztség, a fejlesztési, környezetvédelemi és az ifjúsági tárca
Miniszterelnök-helyettesi és további három miniszteri tisztséget, a fejlesztési, környezetvédelmi, és az ifjúsági tárcát kapja az RMDSZ a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Cîțu vezette, most körvonalazódó jobbközép kormányban. A koalícióra készülő pártok vezetőinek egy hosszú, vitáktól terhes hét után sikerült megegyezniük péntek este a legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek elosztásáról. A PNL elnöke, Ludovic Orban lesz a képviselőház elnöke, miután a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) létrejött USR-PLUS átengedte a korábban általa is igényelt posztot a hangsúlyosabb kormányzati jelenlét fejében. Az USR-PLUS jelöli a másik kormányfő-helyettest és a szenátus elnökét. A kormányfő-helyettesi tisztségeket vélhetően a két pártelnök, Dan Barna és Kelemen Hunor tölti majd be. A PSD bejelentette, nem szavazza meg a kormányt.

„Az ország érdeke, hogy stabil kormánya és parlamentje legyen, mi is ebben vagyunk érdekeltekA két miniszterelnök-helyettesből és 18 miniszterből álló kormányban a szövetségnek egy miniszterelnök-helyettese és három minisztere lesz, így a közigazgatási, fejlesztési és közmunkálatokért felelős minisztérium, a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztérium, valamint az ifjúsági és sportminisztérium élén. „Nyolc kiszámíthatatlan év után ideje építkezni!” – olvasható az RMDSZ közleményében.

A megegyezés értelmében a PNL kapja a védelmi, a külügyi, a pénzügyi, a belügyi, az oktatási, az energiaügyi, a mezőgazdasági, a kulturális és a munkaügyi tárcát, az USR-PLUS irányítaná az igazságügyi, a szállításügyi, az egészségügyi, az európai alapokat kezelő, a kutatási és innovációs, valamint a gazdasági minisztériumot.

Mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kormányt - jelentette ki péntek este a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ közös miniszterelnök-jelöltje. Nyilatkozatában Florin Cîţu megköszönte a jobbközép koalíció támogatását, azt mondta, tudatában van annak, mekkora felelősséget jelent jelen helyzetben a kormány irányítása.

Hozzátette, a következő napokban véglegesítik a kormányprogramot, és mielőbb tisztségbe kell iktatni az új kabinetet, mert számos megoldásra váró probléma van mind az egészségügyben, mind a gazdaság területén.

Marcel Ciolacu szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) nem fog bizalmat szavazni a jobbközép koalíció által javasolt kormánynak, amelyet "az alulfejlettség és a nemzeti tékozlás" kormányának nevez.

"Orban és Barna tisztségéhsége felülkerekedett a Romániát az egészségügyi és gazdasági válságból kivezető valós megoldások megtalálására irányuló érdeken. Politikai hiénák, akik semmiféle reformot nem fognak véghez vinni" - fogalmaz egy Facebook-bejegyzésben Ciolacu.

"Vajon Iohannis elnök nyugodtan alszik, tudva, hogy a liberálisok azok kezére adták az ország erdőit, akik meg akarták vásárolni