Még módosítható a köztéri reklámszabályzat

Még módosítható a köztéri reklámszabályzat
Törvényváltozásra hivatkozva módosítaná a helyi reklám-kihelyezési szabályzatot a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, ezért péntek délben közvitát tartott, amelynek során a reklámcégek képviselői elmondhatták kifogásaikat. A több mint két órán át tartó megbeszélés elején Emil Boc leszögezte: a felszólalók legtöbb öt percet beszélhetnek, ám ezt a kitételt nem sikerült betartani, mivel már az első felszólalót követő hozzászólások több mint egy órán át tartottak, feszültségektől sem mentesen.

A polgármesteri hivatal tervezetében ugyanis az szerepel, hogy a nagyméretű reklámpannókat (amelyeket az angol nyelvből származó mesh szóval illetnek) sehol nem lehet elhelyezni a városban. Amúgy a reklámok elhelyezését illetően a szabályzat két részre osztja a várost: a korlátozott és a korlátozás nélküli részre. A korlátozott reklámozást biztosító részen belül is megkülönbözteti a városközpont kevésbé fontos, illetve  műemléképületeit. Vitát váltott ki az is, hogy a közutakon milyen magas lehet a reklámpannó, két pannó között mennyi lehet a távolság, és az útelágazástól számított hány méteren belül nem lehet elhelyezni reklámpannót.

Emil Boc természetesen a tervezet ötletgazdái védelmére kelt a reklámcégek kifogásaival szemben, ám adott ponton ő is elismerte, hogy a tervezet egyes elemei sem tartalmukban, sem jogilag nem állják meg a helyüket. A város új főépítésze, Daniel Pop teljes mellszélességgel támogatta a tervezetet, és megpróbált minden kifogást elutasítani. Hasonlóképpen a reklámpannók ellen foglalt állást Virgil Pop, a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság főtanácsosa is: konkrét példát hozott a belvárosban, törvénytelenül elhelyezett pannóra, amit az önkormányzat még nem távolított el, habár írásos jelentést kapott erről. Egy reklámcég képviselője kijelentette: a mostani tervezet értelmében még a polgármesteri hivatal által kihelyezett számos reklámpannónál sem tartják be a méreteket, ezért az új szabályzat életbe lépése után ezeket is el kell majd távolítani. Továbbá elmondta: az európai uniós források felhasználását bizonyító pannók sem illeszkednek be a szabályzatban megszabott méretek közé.

Emil Boc zárszóként javasolta: az érintettek december 22-ig juttassák el a tervezetre vonatkozó észrevételeiket a polgármesteri hivatalba, és ezt követően újabb közvitát szervez az önkormányzat.