Először helyeztek ki köztéri adventi koszorút Nagyenyeden

Először helyeztek ki köztéri adventi koszorút Nagyenyeden
Az idei adventi időszak kezdetét a Maros-parti kisvárosban a Máltai Szeretetszolgálat maratoni ajándékosztó kampánya jelezte. Az ünneplések sora december 3-án, szombaton este indult, amikor első ízben gyújtottak gyertyákat az adventi koszorún, a város főterén, ezt követően a római katolikus templomban koncertet szerveztek.

A Nagyenyedi Máltai Szeretetszolgálatnak köszönhetően, amelyik a legaktívabbak közé tartozik nemcsak a környéken, hanem az országban is, huszonhét éves múltra visszatekintő kapcsolat alakult ki a németországi Hasselroth-tal. E partnerség leglátványosabb része épp ilyenkor, advent első napjaiban valósul meg, amikor a német máltaisok mikulás csomagokkal járják be a város és a környék óvodáit, iskoláit.

Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere, aki mindig részt vesz az ajándékcsomagok szétosztásában, meghatódva számolt be arról, hogy mennyivel jobb érzés adni, mint kapni, és ezt a gondolatot szeretné elültetni a gyerekek szívébe is. Éppen ezért a nagyenyedi délutáni oktatásban résztvevőkkel, akik a Bethlen Gábor Kollégium növendékei, különféle ajándékosztó akciókat szerveznek, hogy a legkisebbek minél hamarabb megtapasztalhassák a jótékonykodás felemelő érzését.

Az ünnepváró eseménysorozat kiemelkedő pontja a szombati adventi koszorú kihelyezése volt a város központjában, a délutáni oktatásban résztvevő gyerekek műsorának kíséretében. Szász János római katolikus plébámos arra hívta fel a figyelmet, hogy nem elég csak a koszorún levő gyertyáknak lángot adni, hanem a szívünkben levő gyertyákat is meg kell gyújtani, hogy Jézus Krisztus fénye ragyoghasson odabent. Tóth Tibor László református lelkipásztor is hasonló gondolatokat fogalmazott meg János evangéliuma alapján: az adventi koszorú nem örökzöld, mert elhervad, a „gyertyák is csonkig égnek”, a beteg világban élő ma emberének elsősorban az igaz világosságra, a közelgő advent fényére van szüksége. Az RMDSZ helyi önkormányzati képviselői meggyújtották a nagyméretű adventi koszorú első két gyertyáját, a körbenállók pedig elmondták a Miatyánkot. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Oana Badea, Nagyenyed polgármestere és Lőrincz Helga alpolgármester.

Az esemény azért figyelemreméltó, mert mindeddig soha nem díszelgett ilyen nagyméretű adventi koszorú Nagyenyed közterein és a különféle, ilyenkor mindenütt megtalálható, gyakran az ünnep szentségére kevésbé utaló fénydíszek között, nemcsak esztétikusabb, hanem a karácsonyvárás meghitt hangulatát is idézi. Mint ismeretes – és erre beszédében röviden utalt Tóth Tibor lelkész is – az adventi koszorú története 1839-ig nyúlik vissza, amikor J. H. Wichern német evangélikus lelkész az általa alapított gyermekotthonban, az adventi időszak minden napján egy-egy gyertyát gyújtott, hogy ezzel szemléltesse a gyerekeknek a növekvő fényt, majd két méter átmérőjű, fenyőággal vagy örökzölddel kidíszített fakerékre helyezte őket, ezzel megalkotva a mai adventi koszorú ősét.

A gyertyagyújtást követően a Szent Erzsébet római katolikus plébániatemplomban hangulatos koncert zajlott Potyó István orgonaművész, a kolozsvári Szent Mihály-templom orgonistája és Ambrus László trombitaművész, a marosvásárhelyi filharmónia tagja jóvoltából.  A maradandó zenei élményt nyújtó produkció során P. C. Lutkin, Ruzitska György, H. Purcell, J. Stanley, G.F. Haendel, Josephus Fazakas Krisbacensis és L. Clarke művek csendültek fel.