Márton-napi vigadalom a Bethlen Gábor Kollégiumban

Márton-napi vigadalom  a Bethlen Gábor Kollégiumban
A torockói Duna-Ház és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium nagyszabású interaktív műsorral és látványos lámpásfelvonulássalünnepeltenovember 11-én a Márton-napot. Az óvodásokhoz és kisiskolásokhoz szülők, nagyszülők társultak, mintegy háromszázra nőtt a résztvevők létszáma.

A kihelyezett családi programot a Duna-Ház Mesepadlás sorozata keretében szervezték meg. A Mesepadlás az anyanyelvi készségek fejlesztését, a kulturális értékek és a néphagyományok őrzését igyekszik elősegíteni. A sorozat 2017-ben indult a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiummal és a torockói Sebes Pál Általános Iskolával szoros együttműködésben.

A Bethlen-kollégiumbanrégótatartanak Márton-napjához köthető foglalkozásokat a kisebbeknek, az első nagyszabású, a Duna-Ház által finanszírozott, és ezzel  karöltve megszervezett Márton-napi vigadalmat 2019-ben szervezték meg.

A hangulatos péntek délutáni rendezvényen az óvodásoknak és az iskolásoknak külön-külön interaktív zenés, táncosműsorokat,kézműves foglalkozásokat tartottak a kollégium Apafi termében. A színes kínálatban mindenki talált kedvére valót: Márton-napi gyermekjátékok, mondókák, ének- és tánctanítás, hangszerbemutató, koncert és csoportokra bontott kreatív kézműves foglalkozások szórakoztatták a résztvevőket. A tevékenységeken ott voltak a szülők is, akik szívesen bekapcsolódtak mindenbe, még egy 64 éves nagymama is vígan ropta a táncot. A kreatív kézműves tevékenységek közül természetesen nem hiányozhatott a lámpáskészítés sem. Sötétedéskor kezdődött a látványos szabadtéri lámpás felvonulás, amikor a kollégium udvaráról a résztvevők énekelve vonultak fel a tornakertbe.

Az ünnepség „hangulatfelelősei” Tóth-Bóna Boglárka és Tóth Bence Petőfi-programos ösztöndíjasok, a magyarlapádi Csegely népi zenekar, valamint a Bethlen Gábor Kollégium lelkes pedagógusai voltak (felelősök Szakács Mária óvónő és Mester Ágnes tanítónő).

Az eseményen jelen volt Zudor Imola, a Duna-Ház programszervezője is, aki a Szabadsággal megosztotta élményeit: „Semmivel össze nem téveszthető érzés számomra megélni azt a közösségi élményt, lelkesedést, ami a Márton-napi ünnepséget jellemezte. Ez az összetartozás-élmény működteti a leghitelesebben a Duna-Házat is, ez tölti meg tartalommal és lélekkel a programjainkat. Külön köszönet a pedagógusok szakszerű munkájáért és azért a rengeteg kreatív energiáért, amit az évek során a közös rendezvényeinkre fordítottak. Örömmel tapasztaltam, hogy Nagyenyeden, Áprily városában többszázan gyűltünk össze meghitt, életvidám hangulatban megünnepelni Szent Márton napját. Az ötletes kézműves foglalkozások és a zenés-táncos vigasság után a nap egyik fénypontja számomra is az volt, amikor sötétedéskor kicsik és nagyok énekelve vonultak fel a kollégium körül lámpásaikkal, s a csoportok egymást váltva, hosszan, lelkesen énekeltek Márton-napi dalokat. Még sok ilyen közös emléket kívánok és szeretettel várjuk az érdeklődőket a Duna-Ház további programjaira”. 

Kép: Facebook