Március a frankofónia hónapja Kolozsváron

Március a frankofónia hónapja Kolozsváron
Tematikus eseménysorozattal várja az érdeklődőket márciusban a Kolozsvári Francia Intézet. A Frankofónia Hónapja elnevezésű program célja a francia nyelv népszerűsítése a kulturális sokszínűség jegyében. Irodalmi találkozók, kiállítások, előadások, műhelymunkák, koncertek, étel- és borkóstolók várják az érdeklődőket egész hónapban, olvasható az intézet közleményében.

Többek között március másodika és 27-e között megtekinthető a „Le Château des étoiles” elnevezésű képregény kiállítás, amely Jules Verne munkássága előtt tiszteleg, és olyan történelmi személyiségekkel „találkozhatunk”, mint II. Lajos bajor király és Sissi királyné. Március 4-e és 17-e között a gyapjúé lesz a főszerep: a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjai mutatják be alkotásaikon keresztül ennek az ősi anyagnak a felhasználási lehetőségeit a művészetben.

Március 13-án, pénteken délután fél öttől bábelőadásra várják a gyerekeket, ahol többek között betekintést nyerhetnek a marionettek világába,  közösen mesét alkothatnak és a színészettel is megismerkedhetnek.

A Frankofónia Napján, március 20-án egy egzotikus utazásra várják az érdeklődőket: a kolozsvári orvosi egyetemen tanuló francia nyelvterületekről érkező diákok mutatják be szülőföldjük szépségeit, kultúráját és szokásait.

A részletes programról és további információkról az intézet weboldalán – institutfrancais.ro – lehet tájékozódni.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér