Már öt tojás van a bekamerázott magyarfenesi gólyafészekben

öt tojás van a magyarfenesi gólyafészekben
Már javában tart a kotlás, „őrségváltáskor" lehet csak látni a tojásokat (képernyőfotó/clujbird.ro)
„Menetrendszerűen” megérkezett ma kora hajnalban az ötödik tojás is a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fehér gólya fészekbe.

A clujbird.ro honlapon elérhető idősűrítő tanúsága szerint az 1 óra 17 perckor történt „őrségváltáskor” – hiszen a gólyapár egymást váltva kotol a tojásokon – már öt tojás volt látható, míg előző nap csak négy. 

Mint arról írtunk, Leske március 31-én (húsvétvasárnap), néhány perccel éjfél után tojta le az idei első tojást, azóta – az előző évek ritmusát tartva – kétnaponként érkezett egy-egy újabb tojás a fészekbe, amelynek életét immár nyolcadik éve követhetik a madárkedvelők. 

Könnyen elképzelhető, hogy az ötödik volt az idei utolsó tojás – ugyanis tavaly szintén öt tojáson kotolt Leske és Miska, és e szám megszokottnak mondható a magyarfenesi fészekben. Ennél az elmúlt hét évben csak kétszer volt több, egyszer kevesebb tojás; több is csak akkor, amikor a fészekből a Leske hűtlensége miatt kidobott tojásokat kellett pótolni. 

Amint arról korábban is írtunk, az elmúlt évek tapasztalata szerint az első tojás lerakása után 34-36 nappal bújt ki az első kisgólya; idén a 34 nap május 4-én telik le, de mivel az első tojás csak néhány perccel „csúszott át” március 31-ére, talán érdemes lesz már május 3-án figyelni a fészket…