Maia Sandu: a háború közelít Moldovához

„Kérni és köszönetet mondani jött” Bukarestbe a moldovai államfő

Maia Sandu: a háború közelít Moldovához
Bukaresti látogatásra érkezett kedden a Moldovai Köztársaság elnöke, Maia Sandu, akit Klaus Iohannis államfő fogadott a Cotroceni-palotában. A két elnök négyszemközti megbeszélést folytatott, majd Sandu Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is találkozott. Klaus Iohannis az Moldovai Köztársaságnak nyújtott, az energiaválság leküzdésére szánt romániai támogatásokról tárgyalt a moldovai elnökkel. Maia Sandu szerint országa drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. Az ellátással már most is gondok vannak, és immár minden nap kihívást jelent az ország energiaszükségletének biztosítása, a földgáz a tavalyi ár hatszorosára emelkedett. Köszönetet mondott Romániának a moldovai állampolgárok villamosenergia-, földgáz-, fűtőolaj- és tűzifaellátásának megkönnyítése érdekében hozott gyors intézkedésekért. A moldovai államfő részt vett a nemi esélyegyenlőségről szóló nemzetközi konferencián is, amelyet a parlament épületében tartottak; többek között elmondta: a háború egyre közelít Moldovához.

A nemi esélyegyenlőség témájában tartott, a román államelnöki hivatal védnöksége alatt szervezett nemzetközi konferencián felszólaló Maia Sandu hangsúlyozta: „a Moldovai Köztársaság és Románia a szabad világ részeként együtt alakítja sorsát – a Moldovai Köztársaság az Európai Unió felé tart, Románia pedig megerősödik az Európai Unióban.”

A moldovai államfő rámutatott: a háború egyre közelít Moldovához, hétfőn már az ország területére hullott egy – ukrán energetikai célpontra kilőtt – orosz rakéta. Elmondta azt is: a moldovai fogyasztók számára a földgáz a tavalyi ár hatszorosára emelkedett, és jelenleg duplája a romániainak. Mióta Oroszország az ukrán hálózatokat bombázza, a Gazprom felére csökkentette a Moldovába szállított gáz mennyiségét - részletezte.  A villamos energia terén is súlyos a helyzet: kérdésessé vált, hogy lehet-e még számítani a Dnyeszteren túli területeken (Moldova oroszbarát, szakadár részén) előállított energiára. Sandu elmondta: bár hatalmas erőfeszítéseket tesznek, hogy takarékoskodjanak, és a chişinăui kormány megpróbál támogatást nyújtani a kis jövedelmű embereknek, az energiaszámlák a családok jövedelmének 70-75 százalékára emelkedtek.

Sandu megköszönte Romániának, hogy következetesen segíti Moldovát, amikor csak szükség van rá. Szerinte ezekben a tragikus időkben Moldova csak a szabad világ segítségére számíthat, ezért kérni és köszönetet mondani jött Bukarestbe. Leszögezte: Moldova elkötelezett az európai út mellett, és „vállalja a szabadság árát.” Hozzátette: amikor segítséget kérnek, nem a kényelmesebb élet érdekében teszik: azért van szükségük rá, hogy életben maradjanak a szabad világ részeként.
 Sandu a chişinăui kormány elleni tüntetéseket a Moszkva-barát erőkkel szövetkező, az emberek jogos elkeseredését önös céljaik érdekében kijátszó korrupt érdekcsoportok uszításának tulajdonította, amelyek úgy próbálják megúszni a felelősségre vonást, hogy lángra lobbantják, háborúba taszítják az országot.
„Drámai lenne az egész térség száméra, ha Moldvát visszafordítanák a demokratikus európai országok közösségéhez vezető útjáról” – hangoztatta a moldovai elnök a román parlament női törvényhozói előtt elmondott beszédében.

Kifejtette azt is: két évvel ezelőtt a moldovai politikai szférának egyes férfi szereplői azt mondták, egy nő nem nyerhet az elnökválasztásokon, „és hogy a nőknek általában nincs mit keresniük a politikában.”

„Még akkor is, ha kihívást jelent sikeresnek lenni egy olyan területen, amelyet hagyományos módon a férfiak uralnak, ma egyre több moldovai nő vállal szerepet és vívja ki képességeivel a tiszteletet” – hangsúlyozta az elnök. A Moldovai Köztársaságban nő áll többek közt a kormány, a belügyminisztérium, a korrupcióellenes ügyészség, az alkotmánybíróság élén, de nők vezetnek számos sikeres vállalkozást is – sorolta Sandu, hozzátéve, 2023-ban ezek az arányok várhatóan tovább javulnak majd.
A rendezvényen Klaus Iohannis arról beszélt, hogy „fel kell gyorsítani azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a nők kulcspozícióba jutását minden területen, de főként a politikában.” Mint megjegyezte, egy társadalom jobban fejlődik, ha a nőknek és férfiaknak „egyformán jut lehetőségekből és feladatokból, egyformán osztoznak családi és szakmai felelősségeiken.”

A román államfő arra is rámutatott, hogy a férfiakhoz képest Romániában jelentősen alacsonyabb a nők jelenléte a vezetői pozíciókban, ezért az állami intézmények és politikai pártok feladata, hogy magasabb döntéshozatali pozíciók elfoglalására bátorítsák a nőket. A román államfő megállapította továbbá: szükség van olyan jogszabályokra, amelyek „közelebb visznek a nemek közötti egyenlőséghez a társadalom minden területén, amelyek védik és előmozdítják a nőkben rejlő rendkívüli lehetőségeket.”

Nicolae Ciucă kormányfő szerint, a nők megfelelő arányú politikai képviseletére az egyik megoldás a nemi alapú kvóták – legalábbis átmeneti jellegű – bevezetése lenne. „Ez egy olyan eszköz, amelyet a nők képviseletének növelésére használnak a különböző döntéshozói pozíciókban mindaddig, amíg a társadalmi mechanizmusok nem lesznek képesek és érettek arra, hogy ezt automatikusan szabályozzák”  – állapította meg a miniszterelnök.

Borítókép: presidency.ro