Magyarok Kenyere program: Magyarszováton is összeöntötték a búzát

A Válaszúti Szórványkollégiumot és magyar nyelvű mezőgazdasági szakképzést támogatják

(Fotók: Szőke Magor)
A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretén belül Kolozs megyében búzaösszeöntő ünnepséget szerveztek vasárnap, augusztus 4-én, a rendezvénynek a magyarszováti Maneszes Márton Emlékház udvara adott otthont.

A Magyarok Kenyere program, ennek részeként pedig a gazdák által felajánlott búza összeöntése az összetartozás, az egy kenyéren osztozás, ezen keresztül pedig a nélkülöző nemzettársainkkal való szolidaritás jelképe, mindennek kifejezéseként pedig a Kolozs megyében felajánlott kenyérbúza-adományokat egybetöltötték a falugazdászok és az adakozók. A program keretén belül összesen már több mint 16 tonna adományt ajánlottak fel eddig a belső-erdélyi és bánsági gazdák – tájékoztat a Pro Agricultura Egyesület közleményében. 

A magyarszováti, augusztus 4-i rendezvényen a köszöntő és ünnepi beszédek sorát Szabó Mihály, Magyarszovát község polgármestere nyitotta meg. Ezt követően Antal Géza, a Pro Agricultura Egyesület elnöke és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait. „A jelenkori és jövőbeli gazdákról szólt az idei búzaösszeöntő ünnepség Magyarszováton. Az adakozóról és a kedvezményezettről. A magyar földművesekről, akik verejtékes munkájuk gyümölcsét önzetlenül felajánlották és a fiatal, anyanyelven mezőgazdaságot tanuló, szülőföldjét szerető jövendő gazdákról” – idézik a közleményben Antal Gézát.

A felszólalók sorában Dinya Judit, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának külgazdasági attaséja következett, majd Horváth Vivien, a Magyarok Kenyere program projektvezetője, aki az összetartozás és közösségépítés fontosságáról beszélt: „Megfogalmazódik bennem a gondolat, hogy „nincsenek határaink, csak 15 millió búzaszemünk”. Hiszen a Magyarok Kenyere program azt is üzeni, hogy éljünk bárhol a világon, összetartozunk. És a megmaradáshoz, az összetartáshoz kellenek ezek a rendezvények, kell, hogy egymást megismerjük, valódi élő kapcsolatokat alakítsunk ki, hogy a helyi közösségek erősödjenek általa.”

A beszédek sorát Tasnádi István Szilárd, Kolozs megye alprefektusa zárta, aki kiemelte az esemény szimbolikus jelentőségét: „Ez az esemény nem csupán a gazdák és a kenyérszentelés ünnepe, hanem az összetartozásba, a közösségbe és a jövőbe vetett hit jelképe is. Az összeöntött búzában nemcsak a kenyér alapanyagát láttuk, hanem egy egész közösség erejét is. Legyen ez a búzaösszeöntés a jövőnk és összetartozásunk szimbóluma.”

A búzaösszeöntést követően, a bőkezűen adakozó gazdákra és adományaikra a történelmi magyar egyházak lelkipásztorai mondtak áldást. Az összegyűlt búzát a Válaszúti Szórványkollégium és a településen működő, magyar nyelvű mezőgazdasági szakképzés támogatására ajánlják fel. Az esemény a Magyarszováti Néptánccsoport kulturális műsorával zárult.

A Magyarszováton összegyűlt gabona egy jelképes mennyiségét augusztus 8-án a Kárpát-medencei összeöntésre viszi el az egyesület, ezzel is hangsúlyozva, hogy a belső-erdélyi és bánsági magyar gazdák a nemzet részeként együtt cselekszenek gazdatársaikkal. Az eseménynek a magyarországi Somogyvár település ad otthont. Ezt követően az Arad megyei búzaösszeöntést augusztus 14-én, míg a Beszterce-Naszód megyei búzaösszeöntést augusztus 17-én rendezik meg.

A rendezvényt a Pro Agricultura Egyesület szervezte partnerségben a Kolozs Megyei Magyar Gazdák Egyesületével. Felajánlásokat továbbra is fogadnak, az adakozni kívánók a Pro Agricultura Egyesület falugazdászainál jelentkezhetnek, az elérhetőségeket és a gyűjtőpontokat a www.falugazdasz.ro oldalon találják az érdeklődők.