Magyar nap a TIFF.23-on – bemutatók és meghívott filmesek

Hajdu Szabolcs kapcsolati trilógiájának második darabja is a színpadról került a filmvászonra
Kolozsvár legfontosabb filmszínházai magyar filmeket vetítenek június 19-én, szerdán. Tíz film és ugyanennyi sajátos vízió szerepel a 23. TIFF magyar napjának válogatásában. A vetítéseket követő közönségtalálkozókon a filmek alkotóival is meg lehet ismerkedni.

A Magasmentésben (r. Fésős András) Bogdan Dumitrache alakítja a főszerepet, egy öngyilkosokat mentő tűzoltót, aki kezdi elveszíteni saját magát és főképp a fiát. A 21 órakor, a Diákművelődési Házban kezdődő vetítésen részt vesz Fésős András és Takáts Andrea színésznő. 

Kolozs megyei történet feldolgozása

Az Elfogy a levegő (r. Moldovai Katalin) rendkívül ismerős történetet mesél el, forrása Romániában megtörtént, valós esemény: egy tanárnő Arthur Rimbaud verseit tanítja a diákjainak, és kiegészítő életrajzként a figyelmükbe ajánl egy filmet, amely a költő és Paul Verlaine kapcsolatáról szól. 

Amikor erről egy konzervatív gondolkodású apa tudomást szerez, a tanári etikett megsértésével és homoszexuális propaganda terjesztésével vádolja meg a tanárnőt. A vetítés június 19-én, szerdán 12:15-kor kezdődik a Sapientia egyetemen. 

Budapest peremén, egy kis erdőben

Budapest peremén, egy kis erdőben, improvizált házikóban él két ember, akit a társadalom kivetett magából: egy 60 éves hajléktalan és egy 19 éves transz lány. Harmóniában élnek egymással, de a biztonságos környezet elhagyásakor minden alkalommal intoleranciába ütköznek. A Fanni kertje (r. Somogyvári Gergő) vetítésére a rendező társaságában lehet beülni 22:15-kor, a Sapientia egyetemen.

Szintén erős és valószerűtlen, generációkon átívelő barátságról mesél a Valami madarak (r. Hevér Dániel). Béla öregotthonba kerül, de feltett szándéka bebizonyítani, hogy egyedül is boldogul, Zoé pedig lázadó kamaszlány, akit közmunkára ítéltek. A filmet 15:45-től, a Tisztek Házában vetítik Hevér Dániel rendező és Kertész Zsanett forgatókönyvíró jelenlétében.

Egy sakkjátszma apropója

Egy sakkjátszma apropóján kapcsolódik össze két olyan történet, amelynek látszólag semmi köze egymáshoz: az ’56-os forradalom végnapjaiban egy fiatal pár elcsípi az utolsó, Budapestről induló menekültvonatot, egy katolikus papot pedig a kommunista titkosszolgálat vallat a Vatikán elrejtett kincseiről. Erről szól a Mesterjátszma (r. Tóth Barnabás), amelyet 20:45-től lehet megnézni a Iulius parkban, szabadtéri vetítésen.

A What’s Up, Doc? versenyszekcióba is beválogatott Kix (r. Révész Bálint, Mikulán Dávid) másfél órába sűríti egy budapesti utcagyerek életének egyik jelentős szakaszát: problémás családból származik, nehezen boldogul az iskolában, és kénytelen idő előtt felnőni. Hogy milyen ugyanazt a témát követni 12 éven át? Ezt és sok mást is megtudhatsz maguktól a rendezőktől a 23 órakor, a Művész moziban kezdődő vetítés utáni közönségtalálkozón.

Gyerekeknek szóló alkotóműhelyt tartani érkezik egy kis faluba egy fiatal rendező, csakhogy azon kapja magát, hogy a helyi közösséget átható korrupciós ügyekben kezd el nyomozni, ráadásul dokumentumfilmet forgat magáról a korrupt polgármesterről. A jó szándék nem mindig elégséges ahhoz, hogy a dolgok jóra forduljanak – erre jöhetsz rá a Nyersanyag alapján. A film rendezője, Boross Martin és operatőre, Bálint Dániel jelen lesz a június 19-én, 19:45-kor kezdődő vetítésen, a Sapientián.

 A kék Pelikan-tinta...

A rendszerváltás után a hajdani szovjet blokkban élők végre bárhova eljuthattak, feltéve, hogy volt pénzük az utazásra. Három fiatal leleményes megoldással állt elő: leoldották a kék Pelikan-tintát a vonatjegyekről, hogy aztán egy másik célállomás nevével helyettesítsék a feliratot. Valódi üzletet csináltak ebből, de persze rövidesen lebuktak. Erről mesél az ötletes és energikus animációs film, a Kék Pelikan (r. Csáki László), amelyet 17:45-től lehet megnézni a Sapientián.

A Lefkovicsék gyászolnak (r. Breier Ádám) érzelmes és humoros családi film, amely a MiniTIFF válogatásba is bekerült. Főszereplője egy bokszedző és a fia, akik évekkel ezelőtt megszakították a kapcsolatot egymással. A Breier Ádám részvételével zajló vetítés 15:30-kor kezdődik a Florin Piersic moziban.

Négy jó barát teljesen szokványos névnapi köszöntés apropóján ül össze, amikor alaposan titkolt ellenérzések, frusztrációk és vágyak törnek a felszínre. Hol is kezdődhetett ez az egész? Az egyik pár szeretné átíratni a gyermekét a másik pár lakcímére, hogy ezáltal jobb iskolába kerülhessen be. A Kálmán-nap (r. Hajdu Szabolcs) vetítése 17:30-kor kezdődik a Győzelem moziban, ahol jelen lesz Gálovits Zoltán gyártásvezető és Bántó Csaba, a film operatőre.

Online már lehet jegyet vásárolni a vetítésekre a htttp://tiff.eventbook.ro oldalon.