TIFF 23.: közel 200 film közül választhatunk

Filmmel fűszerezett kerti parti a válaszúti Bánffy-kastély udvarán

Valóságos filmözön vár a mozgóképes produkciók iránt érdeklődőkre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 23-ik kiadásán, amelyet június 14-24. között tartanak Kolozsváron. Az idén egy nappal megtoldott filmes seregszemlén, ízlésük és idejük függvényében, összesen 196 alkotás közül válogathatnak az érdeklődök. Ebben az évben a japán filmeken van a fókusz, két nemzetközi versenyben (hivatalos és dokumentumfilmek) méretkeznek meg az alkotások, a kicsiknek és a tiniknek szánt EducaTIFF idéntől MiniTIFF lesz, és tulajdonképpen külön filmfesztivállá növi ki magát – számolt be az újdonságokról Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti vezető csütörtöki sajtótájékoztatóján. Arról is beszéltek, idén melyik magyar produkció került be versenyfilmek közé.

Idén az évek óta nagy sikernek örvendő nemzetközi filmfesztivál a reels-videók (olyan formátum, amelyhez zene, hangsáv, effektus és egyéb elem is társulhat) világára alapozta a promóciós üzeneteket, mondta Mihai Chirilov. Hozzátette: a tíznapos mozgóképes seregszemle a „szívek párbeszédére” (az idei kiadás logójának apropója), illetve a mozinak, mint az emberek közti közeledés eszközére helyezi a hangsúlyt a közönséggel történő vizuális kommunikáció során.

– Tulajdonképpen az interneten legnépszerűbb reels-videók újragondolása és a helyi valósághoz történő igazításának az eredménye a TIFF idei kiadásának a mozgóképes önreklám-csomagja – mondta a sajtónak Chirilov.

Tudor Giurgiu: mindenki megtalálja a magának való produkciót

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató hozzátette: idén összesen 196 film közül válogathatnak az érdeklődők. 

– Minden bizonnyal mindenki megtalálja a magának való mozgóképes produkciót – jelentette ki.

Bejelentette, hogy a fesztivál során ismét műsorra tűzik a Moldovai Katalin rendezte Elfogy a levegő című magyar produkciót, amely egy tordai tanár valós esetéből ihletődött. – Remélhetőleg idén is legalább annyian lesznek kíváncsiak rá, mint a tavaly – jegyezte meg a fesztiváligazgató. 

Mihai Chirilov: odafigyelni a dokumentumfilmekre 

Mihai Chirilov külön felhívta a figyelmet a dokumentumfilmek szekciójára: ezek versenyét harmadik alkalommal szervezik meg az idén. 

– Az idei fesztivál leghosszabb filmje háromórás, de az iráni produkciót mindenképpen érdemes megnézni. Ebben az évben a mesterséges intelligencia is a segítségünkre lesz, ugyanis az egyik filmben azt láthatjuk, amint az AI segítségével valaki utóéletet konstruál az elhunyt szerettei számára – mondta Chirilov.

A nyitófilm a Főtéren vetített Dogman című produkció lesz, amely során Douglas sorsával ismerkedhetünk meg, aki kiskora óta nem találja a helyét az emberek világában és emiatt a kutyákhoz fordul. 

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy idén is lesz magyar versenyfilm: a KIX című, 12 év alatt megvalósított dokumentumfilm a What's Up, Doc? nemzetközi filmes válogatásnak a része.

A válaszúti Bánffy-kastélyt is beemeli helyszínei sorába a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF); a nemrég felújított erdélyi nemesi rezidencia komolyzenei koncertnek és filmvetítésnek is helyt ad a filmszemle keretében – tájékoztattak a szervezők. 

A kolozsvári filmszemle helyszínei között ez a második nemesi rezidencia, a bonchidai Bánffy-kastély évek óta kiemelt programpontja a rendezvénynek.

A Kolozsvártól 26 kilométerre található Válaszútra június 18-án 18 órától várják a nézőket, a Kerti party a kastélyban nevű programon komolyzenei koncert, filmvetítés, hagyományos termékek vására és koktélparti is lesz, a nézők vezetett séta keretében a felújított kastélyt is megtekinthetik.

Az est keretében a PlaCello zenekar híres zeneszerzők nyitányait játssza, majd Sir Anthony Hopkins főszereplésével készült Egy élet című filmet láthatja a közönség. Ebben a színész olyan férfit alakít, aki 600 gyereket mentett meg a náci megszállás alatt álló Csehországban. A James Hawes rendezte filmet Sir Nicholas „Nicky” Winton élete ihlette.