Magyar és román bronz az asztalitenisz Eb-n, végleges a tokiói csapat

Az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó kikapott a szombati elődöntőben, így bronzérmet szerzett férfi párosban a varsói egyéni asztalitenisz Európa-bajnokságon.

A harmadik helyen kiemelt magyar kettős délelőtt elbúcsúztatta az ötödikként rangsorolt, kétszeres Eb-győztes Gárdos Róbert, Daniel Habesohn osztrák egységet, ezzel biztosította az érmet, délután pedig a meglepetésre négy közé jutott orosz Lev Kacman, Makszim Grebnyev kettős (18.) várt rá. Utóbbi duó a negyeddöntőben az első helyen kiemelt német Benedikt Duda, Dang Qiu páros verte 3–1-re, így bár a kiemelési számok magyar sikert ígértek, várható volt, hogy nagy csata vár Ecsekiékre. Ennek jegyében az első két szett szoros küzdelmet hozott, az első végén aztán a magyarok, míg a másodikban – miután 9–10-nél Szudi a hálóba csapott egy ziccert – az oroszok örülhettek. A harmadik felvonásban a rivális 5–3-as vezetése után a magyarok sorozatban hat pontot nyertek, s a szett hajrájában sem hibáztak, így már csak egy lépés választotta el őket a döntőtől.

A lendületük a negyedik játszma elején is kitartott, 5–0-ra elhúztak, majd miután az oroszok 5–3-ra szépítettek, Muskó Péter szövetségi kapitány időt kért. Ez sem használt azonban, az ellenfél fordított, a szetteket tekintve pedig ismét kiegyenlített.

A döntő játszma is orosz pontokkal kezdődött, s bár Ecseki okos közbeütéseivel a magyaroknak sikerült tartaniuk velük a lépést, végig Kacman és Grebnyev volt előnyben. 10–7-nél aztán három meccslabdához jutott az ellenfél, s már az elsőt értékesítve örülhetett.

Magyar férfi játékos legutóbb 2007-ben szerzett érmet Eb-n, akkor Pázsy Ferenc Póta Georginával vegyes párosban lett harmadik.

Másfelől, a Póta Georgina, Britt Eerland kettős a holland játékos sérülése miatt nem áll ki a női páros negyeddöntőjére a varsói Eb-n. Eerland már péntek délután, egyesben sem lépett asztalhoz, mert a vádliját fájlalta; a 19. helyen kiemelt Pótáék a német Nina Mittelham, Sabine Winter (15.) párossal csaptak volna össze az éremért.

A varsói Európa-bajnokság után véglegessé vált a tokiói olimpián induló magyar asztalitenisz válogatott összeállítása – a férfi egyesben érdekelt Majoros Bence és a Szudi Ádám, Pergel Szandra vegyes páros névre szóló kvótát szerzett magának, a női csapatban és egyesben indulók névsora azonban eddig csak feltételes volt.

Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány szombaton az MTI-nek azt mondta, nem változtat az előzetesen leadott összeállításon, tehát csapatban a Madarász Dóra, Pergel, Póta Georgina trió áll majd asztalhoz, míg egyesben Póta és Madarász kap lehetőséget. A csapat tartalékja az a Fazekas Mária lesz, aki oroszlánrészt vállalt a tavaly januári kvótaszerzésben.

Az elődöntőben szenvedett vereséget a varsói asztalitenisz Európa-bajnokságon a román Elizabeta Samara, a német Petrissa Solja 4:2 (4, 12, –9, –7, 8, 6) arányban győzte le. A 2015-ös jekatyerinburgi Európa-bajnoknak most be kellett érnie bronzéremmel. A férfiaknál a 2018-as Eb-ezüstérmes Ovidiu Ionescu a negyeddöntőig jutott – ezek voltak a román küldöttség legjobb eredményei a lengyel fővárosban.
promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Majoros Bence bravúrja ellenére első mérkőzésén vereséget szenvedett a románoktól a magyar férfi válogatott az asztaliteniszezők csapat Európa-bajnokságán, Nantes-ban.
Sport