Madridi sikertörténetek

Madridi sikertörténetek
A héten a spanyol fővárosban rendezett salakpályás tornán szereplő magyar és a román női teniszezők szereplését foglaljuk össze.

Halep és Cârstea továbbjutása

A címvédő Simona Halep bejutott szerdán az 5 439 350 dollár összdíjazású, madridi salakpályás tenisztorna nyolcaddöntőjébe, miután fordulatos mérkőzésen legyőzte az ausztrál Samantha Stosurt. A másik nyolcaddöntőben Sorana Cârstea szintén hátomszettes meccsen felülmúlta a japán Misaki Dojt.

A tornán harmadikként kiemelt Halepnek 1 óra 55 percre volt szüksége, hogy túljusson a WTA-rangsor 26. helyén álló ellenfelén. Simona a meccs elején megnyerte Stosur első adogatását, és a játszma végéig tartotta break-előnyét (6:4). A másodikban beerősített az ausztrál játékos, és ugyanolyan arányban nyerte a szettet. A döntő szettben Stosur vezetett 1:0-ra, de onnan Halep 4:2-re fordított, majd mindenki megnyerte saját adogatását és Halep a meccset. A román játékos tavaly is legyőzte Barcelonában Stosurt, akkor az elődöntőben, majd a Cibulkovával játszott döntőben a tornát is megnyerte.

A szabadkártyás Cârsteanak (27 éves, 83. a világranglistán) 1 óra 56 percre volt szüksége ahhoz, hogy legyőzze Misaki Dojt (53.). A mérkőzés elején a japán versenyző 0:3-ra elhúzott, de Sorana utolérte, majd 6:5-nél breakkel megnyerte az első játszmát. Doj a második szettben 4:3-nál breakelt, és nem engedte ki kezéből a játszmát (3:6). A harmadik játszmában Cârstea semmit sem bízott a véletlenre, 5:0-ra elhúzott, majd 6:1-gyel behúzta a szettet. Ezzel Cârstea kiegyenlítette tavalyi madridi legjobbját, akkor szintén negyeddöntős volt.

A győztesek eddigi jutalma 130 965 euró és 215 világranglistapont.

Mint korábban közöltük, a harmadik román teniszező, Irina-Camelia Begu a nyolcaddöntőben 6:1, 7:5 arányban kikapott a holland Kiki Bertenstől.

A csütörtöki folytatásban a 25 évesek párbaján Halep még jobban sziporkázott: röpke 59 perc alatt, két 6:1-es játszmában dűlőre vitte az amerikai CoCo Vandeweghe (20.) elleni negyeddöntőt, s az elődöntőre készülhet. Simona nyerte az első gémet, az amerikai egyenlített, utána viszont a konstancai lány elképesztő sorozata következett: kilenc játékot nyert meg, s már 6:1, 4:0-ra vezetett. Vandeweghe örömünnepet ült, amikor szépített a második szettben, de többre már nem tellett neki. Ion Ţiriac, a torna tulajdonosa is megtekintette a meccset Nadia Comăneci egykori tornász, valamint egykori párostársa Ilie Năstase társaságában.

Sikerével Halep a jövő héttől visszatér a negyedik helyre a világranglistán, hét elején főleg a WTA-torna szervezése miatt csúszott le a nyolcadikra a rangsorban (a madridi tornát egy hét eltolódással rendezték tavalyhoz képest, így sokan vesztettek pontokat a világrangsorban). Halep immár harmadszor elődöntős Madridban, eddigi jutalma 257 555 euró és 390 WTA-pont, következő ellenfele a lett Anastasija Sevastova lesz.

Babosék döntő rövidítésben jutottak tovább

Az ötödik kiemelt Babos Tímea, Andrea Hlavackova kettős döntő rövidítéssel jutott a madridi salakpályás tenisztorna női párosversenyének negyeddöntőjébe.

A múlt heti rabati tornán győztes magyar, cseh páros a verseny honlapja szerint az első, 21 percig tartó szettben mindössze 11 pontot engedélyezett spanyol ellenfelének. A második játszma már szorosabban alakult, sőt Babosék 4:3-as hátrányban elveszítették adogatásukat, majd a Lara Arruabarrena-Vecino, Sara Sorribes Tormo páros könnyedén kiszerválta a szettet és egyenlített.

A harmadik játszmában, az úgynevezett döntő rövidítésben ismét a magyar, cseh kettős dominált, és könnyedén lezárta az egyórás összecsapást.

Babosékra a negyeddöntőben az első kiemelt Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova amerikai, cseh vagy a Kiki Bertens, Johanna Larsson holland, svéd kettős vár.

Eredmény, páros nyolcaddöntő: Babos, Hlavackova (magyar, cseh, 5.)–Arruabarrena-Vecino, Sorribes Tormo (spanyol) 6:0, 3:6, 10–3.

LAPZÁRTAKOR: Negyeddöntő: Simona Halep, Irina-Camelia Begu–Sania Mirza, Jaroszlava Svedova (indiai, kazah) 6:3, 3:6, 10–6.

A négyszeres győztes Rafael Nadal nyolcaddöntőbe jutott a madridi salakpályás tenisztorna férfiversenyében. A korábbi világelső spanyol salakkirály az olasz Fabio Fogninit győzte le három játszmában.

A világranglistán harmadik Stan Wawrinka és a múlt héten Isztambulban győztes Marin Csilics is kiesett a második fordulóban. A háromszoros Grand Slam-bajnok svájci játékost az ATP-rangsorban 49 hellyel mögötte álló francia Benoit Paire búcsúztatta, míg a horvát Csilics a 20 éves Alexander Zverevtől kapott ki. A német teniszező vasárnap megnyerte a müncheni tornát.

Érdekesebb eredmények:

Férfiak (5,44 millió euró összdíjazás), 2. forduló (a 16 közé jutásért): Djokovics (szerb, 2.)–Almagro (spanyol) 6:1, 4:6, 7:5; Berdych (cseh, 11.)–Haase (holland) 7:6 (5), 6:3; Nadal (spanyol, 4.)–Fognini (olasz) 7:6 (3), 3:6, 6:4; Paire (francia)–Wawrinka (svájci, 3.) 7:5, 4:6, 6:2; A. Zverev (német)-Cilic (horvát, 7.) 6:7 (3), 6:3, 6:4.

Nők (5,92 millió euró összdíjazás), nyolcaddöntő: Halep (3.)–Stosur (ausztrál, 16.) 6:4, 4:6, 6:4; Cârstea–Doj (japán) 7:5, 3:6, 6:1; Vandeweghe (amerikai)–Suarez Navarro (spanyol) 5:7, 6:4, 7:5; Kristina Mladenovic (francia, 14.)–Oceane Dodin (francia) 6:2, 6:1; Sevastova (lett)–Arruabarrena (spanyol) 7:5, 6:2; Bouchard (kanadai)–Kerber (német, 1.) 6:3, 5:0-nál Kerber feladta. Negyeddöntő: Halep–Vandeweghe 6:1, 6:1; Sevastova–Bertens 6:3, 6:3.

LAPZÁRTAKOR: Mladenovic–Cârstea 6:4, 6:4.