Locarnóban versenyez Radu Jude legújabb filmje

Szabó István Zárójelentését is vetítik a svájci fesztiválon

Locarnóban versenyez Radu Jude legújabb filmje
Augusztus 2. és 12. között zajlik a 76. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek nemzetközi versenyprogramját a napokban hozták nyilvánosságra. A fődíjért, az Arany Leopárdért induló alkotások között mutatkozik be a szemlén Radu Jude legújabb, Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii (angolul Do Not Expect Too Much from the End of the World, magyarul nagyjából Ne várj túl sokat a világvégétől) című filmje – adta hírül a Film.hu portál. Az összeállításban kiemelik: a fesztivál Histoire(s) du cinéma, vagyis A mozi története(i) nevet viselő szekciójában Szabó István Zárójelentés című filmjét is vetítik.

Mint írják, a nemzetközi versenyprogramba idén 17 alkotást válogattak be. „Radu Jude, a kortárs román film kiemelkedő alkotója a Do Not Expect Too Much from the End of the World című fekete komédiával szerepel a versenyben. A film túlhajszolt produkciós asszisztensről szól, akinek be kell járnia Bukarestet, hogy castingvideókat vegyen fel egy munkahelyi biztonsági videóhoz, de az egyik interjúalany kijelentései miatt botrányba keveredik” – fogalmaznak a magyar.film.hu portálon.

Radu Jude mellett a szürreális kultfilmjeiről ismert francia Quentin Dupieux is versenybe száll Yannick című vígjátékával – amelynek főszereplője megzavar egy rosszul sikerült színházi előadást –, továbbá a fesztivál 2014-es fődíjasa, Lav Diaz Fülöp-szigeteki rendező is erősíti a mezőnyt Essential Truths of the Lake című alkotásával. A film főhőse a Fülöp-szigetek legtehetségesebb nyomozója, aki 15 éve történt bűnesetet próbál felderíteni a Rodrigo Duterte elnök által elrendelt mészárlások közepette – írják.

Az összeállításban kiemelik: a filmszemlén Tiszteletbeli Leopárddal ismerik el Harmony Korine amerikai független filmrendező és forgatókönyvíró munkásságát, Riz Ahmed brit színész pedig átveheti a tehetséges fiatal színészeknek járó Campari Kiválóság Díjat.

Bár a fesztivál hivatalos versenyprogramjában idén nem szerepel magyar alkotás, magyar „résztvevője” mégis van a szemlének: a filmtörténet fontos szereplőire fókuszáló Histoire(s) du cinéma, vagyis A mozi története(i) nevet viselő válogatásban vetítik Szabó István 2020-as Zárójelentés című filmjét. A történet főszereplőjét, a Klaus Maria Brandauer által alakított Stephanus professzort váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel – írja az alkotásról a port.hu filmes portál.

A locarnói filmfesztiválról bővebb információk a www.locarnofestival.ch honlapon böngészhetők.

Borítókép: Jelenet Radu Jude filmjéből. Fotó forrása: www.locarnofestival.ch