Libri irodalmi díjak 2022: megvannak az idei döntősök

Libri irodalmi díjak 2022: megvannak az idei döntősök
A díjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban, a szakmai bizottság által első körben kiválasztott tíz könyvből az olvasóközönség is megszavazza a kedvencét, a könyv, amelyik a legtöbb szavazatot kapja, elnyeri a Libri irodalmi közönségdíjat.

A nevezés kritériumainak 2021-ben összesen 150 könyv felelt meg, a lista 49 kiadó könyveiből állt össze. A hosszúlistán szereplő könyvek közül minden évben egy több mint száz fős szakmai bizottság összesített szavazatai alapján áll össze a tízes lista, ezek közül fog kikerülni a Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj nyertese. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. 

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, amelyek 2022-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat: 

– Bartók Imre: Lovak a folyóban

– Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

– Danyi Zoltán: A rózsákról

– Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

– Keresztury Tibor: Hűlt helyem

– Krasznahorkai László: Herscht 07769

– Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

– Tóth Krisztina: Bálnadal

– Vonnák Diána: Látlak

– Závada Péter: Gondoskodás

A zsűri tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja; Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója; Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja; Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató; Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke.

A közönség május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán (libri.hu). A szavazók között 50 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A díjakat májusban adják át.

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér