Létrehozták a Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottságát

Létrehozták a Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottságát
A Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottságának létrehozásáról, megszervezéséről és működtetéséről írt alá ma rendeletet Sebastian Burduja kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter.

A bizottság létrehozásáról 2022. november 11-én döntött a kormány. A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Sebastian Burduja közölte, a bizottság „Románia legnagyobb elméit” gyűjti össze, akik néhány hónapon belül kidolgozzák a mesterséges intelligenciával kapcsolatos stratégiát, beleértve az etikai határok felállítását is.

A Mesterséges Intelligencia Romániai Bizottsága egy konzultatív jellegű szervezet lesz, amely Románia miniszterelnökének védnöksége alatt működik.

A bizottság feladata, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységek és fejlesztések szabályozására, koordinálására, nyomon követésére és kiértékelésére vonatkozó javaslatok révén támogassa a kutatási, innovációért és digitalizációért felelős minisztérium munkáját.

A testületben a mesterséges intelligencia szakértői, vállalkozók, kutatók, tanárok, diákok, tanulók, közigazgatásban dolgozók vesznek részt, illetve „olyan személyek, akik közvetlen kapcsolatban állnak, vagy akiknek bizonyítottan érdekük a mesterséges intelligencia ágazatának fejlesztése”.

A bizottság tagjai négy működési területre csoportosulnak majd: akadémiai-kutatási ágazat, versenyszféra, közszféra és civil társadalom.