Lesz még … Kolozsvár? – Rendhagyó kampányzáró sajtóértekezlet

Lesz még … Kolozsvár? – Rendhagyó kampányzáró sajtóértekezlet
Szimbolikus helyen, a Feleki-tetőn tartotta kampányzáró sajtóértekezletét a Kolozs megyei RMDSZ, amelyen a szövetség megyei parlamenti képviselőjelöltjei vettek részt. Itt húzódott az egykori országhatár, amikor a második bécsi döntést követően Észak-Erdély Magyarországhoz visszakerült. Ma pedig városhatár, Kolozsvár város egyik bejárata, amint azt a Cluj-Napoca tábla is „egyértelműen” jelzi.

Ez az a hely – hangzott el - amely jól szemlélteti, hogy Romániában vannak első-, illetve másodrendű állampolgárok.

-Mindeddig sem a parlamentben, sem bírósági úton nem sikerült elérni, hogy ne csak románul, hanem magyarul és németül is fel legyen tüntetve a város neve, bár tanácsi határozat is született erről. Sajnos volt arra is példa, Aranyosgyéresen, hogy az önkormányzat hozzájárult ugyan a település magyar nevének feltüntetéséhez, a prefektus óvása miatt azonban a magyar feliratot el kellett tüntetni. Ezért kell a közigazgatásban való anyanyelvhasználatot szabályozó törvényben csökkenteni a nyelvhasználati küszöbértéket 20-ról 10 százalékra – jelentette ki Csoma Botond, a képviselőházi lista vezetője.

Az újabb szenátori mandátumra pályázó László Attila szerint más vonatkozásban is jelképértékű ez a hely, elég csak az elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása során észlelt diszkriminációra gondolni. A Feleki út egyik oldalán területüket visszaigénylő egykori tulajdonosok - zömében magyarok - esetében továbbra is húzódik a birtokba helyezés, a „másik oldal”, a román gazdák viszont visszakapták földjeiket.

Hegedüs Csilla, a Kolozs megyei képviselőlista második helyezettje ismét figyelmeztetett, sok múlik az RMDSZ parlamenti jelenlétén. Véget kell vetni annak, hogy állandóan gáncsoljanak, csúfot űzzenek értékeinkből. Többek közt a Csíksomlyói búcsúra vonatkozó UNESCO-elutasítást említette, amelyet a román államtitkár lehetetlenített el.

A jelöltek, illetve a Kolozs megyei szervezet ügyvezető elnöke, Antal Géza megköszönte a kampányban részt vevők támogatását, munkáját. A jelölteknek mintegy 40 ezer háztartásba sikerült eljutni, a választókkal elbeszélgetni. „Tudjuk, mit várnak el tőlünk, tudjuk, hogyan kell képviselnünk őket a parlamentben!” – hangzott el.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Belpol
A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol