Lerakták a mesterséges intelligenciát kutató intézet alapkövét Kolozsváron

Lerakták a műszaki egyetem új kutatóközpontjának alapkövét pénteken FOTÓ: KÉSZ ROMÁNIA
Ünnepélyes keretek között lerakták a Kolozsvári Műszaki Egyetem (UTCN) mesterséges intelligenciára (AI) szakosodott kutatóközpontjának alapkövét pénteken, ezzel hivatalosan is elkezdődtek az ingatlan építkezési munkálatai.

Az eseményen részt vett Marcel Boloş pénzügyminiszter, Bogdan-Gruia Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter, Emil Boc polgármester, Sorin Stefan Decă, az oktatásügyi minisztérium főtitkár-helyettese, Hegedüs Csilla, az Észak-Nyugati Fejlesztési Ügynökség megbízott vezérigazgatója, Vasile Țopa, a kolozsvári UTCN rektora, Mircea Abrudean kormány-főtitkár és Radu Moldovan, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács elnöke. 

Az AI-t kutató intézet tervezésére és kivitelezésére vonatkozó szerződést tavaly szeptemberben írták alá. A szerződést nyílt versenytárgyaláson ítélték oda a Kész Románia – SDC Proiect cégtársulásnak. A szerződés összértéke 88,3 millió lej áfamentesen. 

„Régóta tervezzük ennek a kutatóintézetnek a megépítését. Az intézet olyan együttműködési platformként fog működni, ahol a különböző szakterületek szakemberei megoldást találhatnak a mesterséges intelligencia segítségével, legyen szó orvostudományról, robotikáról vagy gépkocsigyártó-iparról. Mesterszakos hallgatók, doktoranduszok és kutatók fognak itt dolgozni, és azt szeretnénk, ha ez a mesterséges intelligencia központ Románia legjobbjait gyűjtené össze” – nyilatkozta Vasile Țopa, az UTCN rektora.

A mesterséges intelligenciát kutató intézet a műszaki egyetem Csillagvizsgáló/Observatorului utcai campusában kap helyet 2028 négyzetméteres területen. A létesítmény összterülete viszont 13850 négyzetméter lesz. Harminc laboratórium és tizenöt, szintén munkavégzésre alkalmas helyiség áll majd rendelkezésre, de konferenciatermeket is kialakítanak, amelyek a legkorszerűbb kutatási berendezésekkel és IT-infrastruktúrával lesznek felszerelve. 

A kutatóintézet az egészségügy, a szállítás, a kiberbiztonság területén kíván megoldást találni, jelentősen hozzájárulva ezáltal a régió gazdasági és műszaki fejlődéséhez. 

„Kolozsvár újból történelmet írt. Újból megmutatjuk, hogy Kolozsvár iránymutató Romániában, ez alkalommal a mesterséges intelligencia terén. Ez az intézet a Műszaki Egyetem és a kolozsvári innovációs ökoszisztéma – az egyetemek és regionális hatóságok – sikere lesz” – nyilatkozta Emil Boc.

Marcel Boloş pénzügyminiszter kifejtette: a projekt nagyon fontos a Műszaki Egyetemnek és Kolozsvárnak is. Az IT és a mesterséges intelligencia által nyújtott többletérték jelentős javulást hoz az ország gazdaságának. Bogdan-Gruia Ivan kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter megjegyezte: 1990 után ez az első kutatóközpont Romániában, amelyet az alapoktól építenek fel.