Lemondott az USR elnöke. Mivel indokolta a döntését?

Bejelentette távozását Romániában hétfőn az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöki tisztségéről Cătălin Drulă parlamenti képviselő, miután az általa vezetett párt - az Egyesült Jobboldal Szövetség (ADU) nevű pártkoalíció részeként - várakozáson aluli eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választásokon.

Az USR öt évvel ezelőtt, 2019-ben - a Dacian Cioloş volt miniszterelnök által korábban alapított centrista PLUS-szal szövetkezve - a voksok 20 százalékát kapta az EP-választásokon, és Románia 32 EP-képviselője közül 8-at küldhetett Brüsszelbe az Újítsuk meg Európát frakcióba.

A vasárnap este közzétett exit poll szerint az ADU a voksok mintegy 11 százalékát szerezhette meg, ami 4 EP-képviselői mandátumot jelenthet.

Cătălin Drulă azt mondta: az USR-nek tovább kell lendülnie ezen a kudarcon, idén másik két választás (parlamenti és elnökválasztás) lesz Romániában, és olyan vezetésre van szüksége, amely vissza tudja adni a reményt "az ország modernizálására", és a hitet, hogy a szociálliberális PSD-PNL kormánykoalíció legyőzhető. Drula nem távozik azonnal, mert van még néhány irat, amit a választások kapcsán alá kell írnia, de azt ígérte, a lehető legrövidebb időn belül összehívja a tisztújító kongresszust.

Drulă meg is nevezte kit látna szívesen az USR élén. Úgy vélte: a Temesváron újabb polgármesteri mandátumot szerző Dominic Fritz lehetne a legalkalmasabb a párt vezetésére.

(Fotó: Cătălin Drulă/Facebook)