Látásproblémákkal küzd ötből egy romániai lakos

Közel hatvanezer vakot tartanak nyilván az országban

szem, szemműtét, látásprobléma
Figyeljünk a tünetekre és forduljunk szemorvoshoz – figyelmeztetnek a kampányban (Fotó: Ksenia Chernaya/Pexels)
Romániában 3,4 millió embert érint valamilyen szemészeti betegség, azaz a lakosság közel egy ötödét. Közülük hatvanezer személy vak – derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból. Ugyanakkor Romániában több mint másfél millió felnőttet diagnosztizáltak diabétesszel, ami a lakosság közel három százalékát jelenti. Országos szinten a 20 és 79 év közötti lakosság 10,6 százalékánál diagnosztizáltak cukorbetegséget, aminek számos szövődménye van, beleértve a szembetegséget is, mint például a diabéteszes retinopátia, amely súlyos látásromlást okozhat. Előfordul, hogy az említett betegség mindkét szemet megtámadja, ezáltal a beteg látása fokozatosan csökken, ami elvezethet a látás teljes elvesztéséig. Ha viszont rendszeresen felkeressük a szemorvost, több súlyos szembetegség szinten tartható, mint például az idős korral együtt járó makuladegeneráció, illetve annak egyéb megnyilvánulási formája – figyelmeztetnek a tanulmányban.

ÖSSZEFOGLALÓ

Mivel a romániai látássérültek aránya elérte az országos lakosság egyötödét, azaz 3,4 millió ember szenved valamilyen szemészeti betegségben, ezért a Romániai Retinatársaság tájékoztató kampányt szervez, amelynek célja a szemészeti vizsgálat rendszeres elvégzésének tudatosítása. A szembetegségek egyik rendkívül súlyos megnyilvánulása a cukorbetegségben szenvedő embereknél fordul elő. A diabéteszes makulaödéma a diabéteszes retinopátia gyakori szövődménye, amelyben folyadékszivárgás alakul ki a retina ereiből a makulába, ez pedig a makula irreverzibilis károsodásán keresztül látáscsökkenéshez, súlyosabb esetben látásvesztéshez vezethet. 

A 20 és 65 év közötti személyek látásvesztésének fő oka a makulaödéma. Ha ezt nem kezelik, a páciens megvakul. Ezért a Romániai Retinatársaság szeretné tudatosítani az ország lakosságában a betegség előfordulását, és arra buzdítani a lakosokat, hogy már az első látászavar előfordulásakor forduljon szemorvoshoz. 

„Sok beteget későn diagnosztizálnak, mivel az emberek későn keresik fel a szemorvost látászavarok miatt. A betegség korai diagnosztizálása, az alapos szemorvosi vizsgálat és a betegség korai kezelése lényegesen csökkenti a betegség előrehaladását. A „segíts a szemednek visszanyerni a látását” elnevezésű kampány által a Romániai Retinatársaság célul tűzte ki a lakosság bátorítását, hogy menjen el szemorvoshoz” – idézik a közleményben Florian Baltă orvost, egyetemi professzort, a bukaresti Carol Davila Orvostudományi Egyetem munkatársát, aki a Romániai Retinatársaság elnöke. 

A tudatosítási kampány célja másrészt a betegség felismerése a tünetek által, mint például a látás ködössé válása, látásvesztés, torz látás, amikor az egyenes vonalakat görbének vagy hullámosnak látjuk, vagy ha a látóterünkben fekete pontok jelennek meg, illetve nehezen ismerjük fel a színeket. Ezekre a jelekre oda kell figyelnünk, mivel a betegség korai diagnosztizálása és a megfelelő kezelés alkalmazása lassíthatja a betegség előrehaladását és hozzájárulhat az egészséges látás megőrzéséhez. 

„Hosszan tartó diabéteszre és a nem megfelelő módon ellenőrzött betegségre utal, ha a páciensek az egyenes vonalakat görbének illetve hullámosnak látják, vagy fekete pontokat látnak. Az ilyen páciensek döntő többsége 55 évnél idősebb személy. Ha az első tünetek megjelenésekor a betegséget nem kezelik, a páciens teljes mértékben és visszafordíthatatlanul el is veszítheti a látását” – nyilatkozta Horia T. Stanca orvos, egyetemi professzor, a Romániai Retinatársaság főtitkára. 

A retina megbetegedése aggasztó méreteket öltött világszinten, főleg az elöregedés fokozottabbá válása során. Világszerte körülbelül egymilliárd embernek van olyan látásproblémája, amelyet korai diagnózissal meg lehetett volna előzni, vagy amelyet még nem diagnosztizáltak és nem kezeltek. A Nemzetközi Vakságmegelőzési Szervezet szerint a látásvesztés kockázatának kitett emberek száma 55 százalékkal növekszik, ami azt jelenti, hogy a következő 30 évben további, körülbelül 600 millió embert fenyeget a látásvesztés veszélye. 

Az idős személyeknél előforduló makuladegeneráció az egyik fő ok az 55 éves kor feletti látásvesztésnek. A betegség nem fájdalmas, és olyan lassan alakul ki, hogy az illető személy nem is veszi észre, hogy elveszti a látását. A betegség az egyik szemnél jelentkezik, de nagy a valószínűsége, hogy idővel a betegség érinti a másik szemet is. Az időskori makuladegenerációnak két megnyilvánulási formája van: a száraz – ez a leggyakoribb, a páciensek 90 százalékánál fordul elő, a betegség lassan terjed és a látásvesztés nem teljes, valamint a nedves – kevésbé elterjedt, és a páciensek 10 százalékára jellemző. Sajnos a betegség utóbbi formájában a páciensek 80 százalékánál a látásvesztés nagyon gyorsan történik. A szakemberek szerint világszerte 196 millió ember szenved időskori makuladegenerációban.