Kuvik tollától szalonnalopó denevérig – játékos természetismeret a NECC-el

Kuvik tollától szalonnalopó denevérig – játékos természetismeret a NECC-el
Beleakaszkodnak-e hajunkba a denevérek, kinek a vérét szívják, hányéltű a foltos szalamandra, miért repül surrogva a bagoly, mire való az orbáncfű? Csupa különös érdekességet tudtunk meg az élővilágból a NECC (Nature Education Community Center) interaktív foglalkozásán a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Ezzel a játékos természetismereti programmal nyílt meg az Ember és Természet Kollégiumának tizedik évada október 16-án.

Gyerekek és felnőttek csoportjai váltogatták egymást a négyféle tematikus sarokban, mindannyian szórakozva csodálkoztak rá a fiatal biológusok által ismertetett tényekre, és mindenki élvezettel játszott a természettudósok által kigondolt társasjátékokkal. A NECC foglalkozásait ezúttal Macalik Kunigunda, Pénzes Janka, Rés Katalin és Szabó Csilla vezette.

Macalik Kunigunda elmondta, foglalkozásaikkal természeti nevelésre törekednek, hitvallásuk megismertetni, ezáltal megszerettetni és megvédeni a természetet a maga sokszínűségében. Játékos tudománynépszerűsítő foglalkozásaik interdiszciplináris jellegűek, a természet gyönyörűségeinek ismertetése alkalmával ugyanis átkapcsolnak történelemre, számtanra, de akár irodalomra is. Akár népdalban is ismerkednek a halakkal, pl. „Hej halászok halászok/ Mit fogott a hálótok?/ Nem fogott az egyebet,/ Piros szárnyú keszeget”. Szociológiai és történelmi ismereteket egyaránt közvetít a hangyatársadalmak vagy méhkaptárak szerveződése, a rovarok lábainak számolásával pedig alapvető matematikai műveleteket is gyakorolhatunk. A 2019-es év európai fája, a pécsi mandulafa Janus Pannonius alakjához köthető, aki a 15. században verset írt Egy dunántúli mandulafáról, a városban az örök megújulás különleges szimbólumává vált csavarodott törzsű öreg növény tanulmányozásakor például irodalommal is foglalkozni lehet.

A NECC 2017 novemberében alakult, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Biológia és Geológia Karán végzett vagy jelenleg magiszteris tanulmányaikat folytató diákok és az Ezerarcú természet csodái – interaktív játszóházat működtető egyetemi tanár Macalik Kunigunda kezdeményezésében. Kérésre foglalkozásokat tartanak, a Nature Education Community Center nevű facebook-oldalon léphetünk velük kapcsolatba.

És hogy így a végére a címben szereplő vádat is tisztázzuk: ez csupán tévhit, a denevér nem falja fel a padláson őrizgetett szalonnánkat.