Kürti Andrea ismét esélyes az Astrid Lindgren-emlékdíjra

Magyarország Berg Juditot és Kárpáti Tibort jelölte az elismerésre

Kürti Andrea ismét esélyes az Astrid Lindgren-emlékdíjra
Idén 64 országból összesen 251 alkotót vagy szervezetet jelöltek a világ egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerésére, az Astrid Lindgren-emlékdíjra (Astrid Lindgren Memorial Award) – adta hírül a Könyves Magazin. Magyarország – az előző évekhez hasonlóan – idén is Berg Judit írót és Kárpáti Tibor illusztrátort nevezte az elismerésre, de rajtuk kívül is akad még magyar alkotó a listán, hiszen Románia ismét jelölte a díjra Kürti Andrea illusztrátort – olvasható az összeállításban.

Amint az Astrid Lindgren-emlékdíj hivatalos honlapjáról kiderül, a tizenkét tagú zsűriben írók, illusztrátorok, irodalomtudósok, könyvtárosok, kritikusok és gyermekjogi szakértők foglalnak helyet, egy tag pedig minden évben Astrid Lindgren családját képviseli – ezt a pozíciót jelenleg Johan Palmberg, Astrid Lindgren dédunokája és műveinek jogkezelője tölti be. A zsűri idén 64 ország 251 alkotója és szervezete közül választja ki az Astrid Lindgren-emlékdíj 2023-as nyertesét.

Astrid Lindgren otthonában 1977-ben. Fotó forrása: Svenskt Pressfoto / TT

Románia Kürti Andrea illusztrátor mellett szintén újrajelölte a díjra Anamaria Smigelschi írót, illusztrátort és Done Stan illusztrátort. A további esélyesek között van mások mellett Tonke Dragt holland író, Catarina Sobral portugál illusztrátor és Julia Donaldson angol író is, továbbá az olvasásnépszerűsítő szervezetek közül a Dolly Parton's Imagination Library, amely eddig több mint 190 millió könyvet adományozott gyerekeknek – derül ki a Könyves Magazin összeállításából.

Az ötmillió svéd koronával járó elismerést a svéd kormány alapította 2002-ben – Astrid Lindgren halálát követően –, azóta évente olyan gyerekirodalmi alkotóknak, szervezeteknek a munkásságát ismerik el a díjjal, akik Lindgren szellemiségében tevékenykednek. Astrid Lindgren könyveit 88 nyelvre fordították le és 144 millió példányban keltek el. Számos történetét filmesítették meg, legismertebb figurái között van Harisnyás Pippi, Háztetey Károly és Juharfalvi Emil. Idén a svéd Eva Lindström író, illusztrátor, tavaly pedig Jean-Claude Mourlevat francia író kapta az Astrid Lindgren-emlékdíjat.

(Borítókép: Kürti Andrea fotóját Veres Nándor készítette, Berg Judit portréjának forrása a gyermekirodalom.hu weboldal, Kárpáti Tibor fotóját pedig Lantos István készítette.)