Kupáról kupára, bajnokságról bajnokságra: nagyüzem Európában

Kupáról kupára, bajnokságról bajnokságra: nagyüzem Európában
Hét közepén a Magyar Kupa és a román Ligakupa került fókuszba, de rendeztek kupameccseket Olasz-, Német- és Franciahonban is, míg a ködös Albionban az FA-kupában véglegesítették a mezőnyt. A spanyol bajnokságban hétközi fordulót bonyolítottak le, a francia pontvadászatban pedig mérkőzést pótoltak.

Győzelemmel tért haza az Újpest

Az Újpest hazai pályán két góllal legyőzte a Zalaegerszeg csapatát a labdarúgó Magyar Kupa nyolcaddöntőjének szerdai visszavágóján, így magabiztosan jutott tovább. A lila-fehérek csaknem egy év után játszottak újra a Szusza Ferenc Stadionban.

A címvédő Ferencváros is 2–0-s győzelmet aratott a bajnokságban listavezető Budapesti Honvéd otthonában, így magabiztosan jutott a legjobb nyolc közé. A zöld-fehérek Michal Nalepa révén szereztek vezetést az első félidő közepén, majd nem sokkal a fordulást követően Böde Dániel döntötte el véglegesen a továbbjutás sorsát.

Eredmények, Magyar Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó: • Újpest FC–Zalaegerszegi TE FC (NB II.) 2–0 – továbbjutott az Újpest kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel • Diósgyőri VTK–Cegléd (II.) 2–0 – tj. a DVTK kettős győzelemmel, 3–0-s összesítéssel • Swietelsky Sopron (II.)–Csákvár (II.) 2–0 – tj. a Swietelsky Sopron 3–2-es összesítéssel • Budapesti Honvéd–Ferencvárosi TC 0–2 – tj. az FTC kettős győzelemmel, 4–1-es összesítéssel.

ACS Poli–Dinamó a Ligakupa-döntőben

Másodikként a Bukaresti Dinamó jutott a Adeplast Ligakupa fináléjába, az elődöntőben, a mintegy 20 ezer néző előtt a fővárosi Nemzeti Arénában rendezett visszavágón is 3–1-re legyőzte a Bukaresti Steauát, így 7–2-es összesítéssel lépett tovább. A bukaresti Alexandru Tudor játékvezető két büntetőt is ítélt a mérkőzés folyamán, mindkét fél értékesítette a 11-est. A Dinamónál ezen a meccsen debütált Rivaldinho, a brazil futballsztár Rivaldo fia.

A gólokon Dan Nistor (37. perc), Patrick Petre (74. perc) és Sergiu Hanca (82. perc, 11 m), illetve Denis Alibec (64. perc, 11 m). A május 20-i döntőben a Dinamó ellenfele a Temesvári ACS Poli lesz, amely egy nappal korábban, szintén kettős győzelemmel, 7–3-as összesítéssel búcsúztatta a Marosvásárhelyi ESE/ASA-t.

Primera División

Kétgólos hátrányból felállva 3–3-as döntetlen ért el a spanyol labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában a Real Madrid hazai pályán a pontvadászatban 12. helyen álló Las Palmas ellen. Az első játékrészben jegyzett 1–1 után a második félidő elején a realos Gareth Bale fegyelmezetlensége miatt idő előtt mehetett zuhanyozni, a Las Palmas pedig negyedórán belül gólokra váltotta az emberelőnyt: előbb Viera értékesített egy tizenegyest, majd Boateng talált be.

A Real Madridnak tíz emberrel is sikerült helyzeteket kidolgoznia, de a hazai közönség egészen a hajráig izgulhatott. Akkor viszont jött Ronaldo – és csak úgy, mint az ellenfél korábban – három perc alatt vágott kettőt: büntetőjével szépített, fejesével pedig pontot mentett a fővárosi együttes, amely legutóbbi fellépéséhez hasonlóan most is pattanásig feszítette a húrt.

Érdekesség, hogy a hazaiak csatára, Álvaro Morata háromszor is a kapuba talált, ám egyiket sem adta meg a játékvezető. A Real Madrid 33. hazai bajnokiján sem kapott ki a Las Palmastól, Isco góljával pedig már 45. tétmeccsén ér el találatot sorozatban, ezzel az FC Barcelona 44-es spanyol rekordját adta át a múltnak.

Eredmények: • Malaga–Real Betis Sevilla 1–2 • FC Valencia–Leganés 1–0 • Real Sociedad–Eibar 2–2 • FC Barcelona–Sporting Gijón 6–1 • Osasuna Pamplona–Villarreal 1–4 • Celta Vigo–Espanyol Barcelona 2–2 • Granada–Deportivo Alavés 2–1 • Real Madrid–Las Palmas 3–3. Lapzárta után ért véget a Deportivo La Coruńa–Atlético Madrid és FC Sevilla–Athletic Bilbao találkozó. Az állás: 1. Barcelona 57 pont/25 mérkőzés, 2. Real Madrid 56/24, 3. Sevilla 52/24, 4. Atlético 45/24 (44–21), 5. Real Sociedad 45/25 (39–34), 6. Villarreal 42/25.

A Lazio nyerte a római derbit

A Lazio 2-0-ra nyerte az AS Roma elleni városi derbit az Olasz Kupa elődöntőjének szerdai első mérkőzésén. Korábban a bajnok Juventus két góllal nyert a nápolyiak ellen.

Eredmények, Olasz Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés: Torinói Juventus–SSC Nápoly 3–1 • SS Lazio–AS Róma 2–0.

A visszavágókat április 5-én rendezik.

Nem kegyelmezett a Bayern a Schalkénak

A Bayern München könnyedén győzte le saját közönsége előtt a Schalkét a labdarúgó Német Kupa negyeddöntőjében. A bajorok Robert Lewandowski duplájával, valamint Thiago Alcantara találatával nyertek 3–0-ra.

Eredmények, Német Kupa, negyeddöntő: • Eintracht Frankfurt–Arminia Bielefeld (II.) 1–0 • Hamburger SV–Borussia Mönchengladbach 1–2 • Bayern München–FC Schalke 04 Gelsenkirchen 3–0. Március 14-én játsszák a Sportfreunde Lotte (III. liga)–Borussia Dortmund összecsapást.

Angol FA-kupa

Miután a másodosztályú Huddersfield Town otthonában csak gól nélküli döntetlenre volt képes az angol FA-kupa nyolcaddöntőjében, a Manchester City „pótvizsgára” kényszerült, a felcserélt pályaválasztójú megismételt mérkőzést négygólos különbéggel nyerte.

Eredmény, FA-kupa, nyolcaddöntő, megismételt mérkőzés: • Manchester City–Huddersfield Town (II. liga) 5–1.

A negyeddöntő párosítása: Chelsea–Manchester United, Middlesbrough–Manchester City, Tottenham Hotspur–Millwall (III.) és Arsenal–Lincoln City (V.).

Francia Kupa: először jutott a nyolcba a negyedosztályú klub

Negyedik ligás együttes is sikerrel vette a Francia Kupa nyolcaddöntőjét: a nyolc éve alapított Étoile FC Fréjus-Saint-Raphaël – amely a rettenetes idényt produkáló, a másodosztályban a kiesés ellen harcoló AJ Auxerre-t győzte le – először jutott ilyen messzire a sorozatban.

Eredmények, Francia Kupa, nyolcaddöntő: • Girondins Bordeaux–Lorient 2–1 • Étoile FC Fréjus St-Raphaël (IV.)–AJ Auxerre (II.) 2–0 • Bastia (III.)–Angers 0–1 • Avranches (III.)–Strasbourg (II.) 1–1, 11-esekkel: 6–5 • Niort (II.)–Paris Saint Germain 0–2 • Quevilly Rouen (III.)–Guingamp 1–2 • Olympique Marseille–Monaco 3–4 – hosszabbítás után. Lapzárta után ért véget a Bergerac Périgord FC (IV.)–OSC Lille találkozó.

A negyeddöntő párosítása: Angers–Bordeaux, Avranches–PSG, Monaco–Bergerac/Lille • Fréjus-Saint-Raphaël–Guingamp.

Ligue 1: 92. perces dráma

A francia élvonalbeli bajnokság 24. fordulójából elhalasztott mérkőzésén a Bastia hazai pályán döntetlent játszott a Nantes-tal. A házigazda már a 10. percben emberhátrányba került Djiku kiállítása miatt, de a 69. percben így is megszerezte a vezetést, sőt, a 76. percben már kettő volt a fórja. A vendégek a 78. percben szépítettek, majd a 88. percben Lucas Lima büntetőt rontott, de így is szereztek egy pontot, miután Diego Carlos a 92. percben egyenlített.

Eredmény: • Bastia–Nantes 2–2. Az állás 27 forduló alapján: 1. AS Monaco 62 pont/27 mérkőzés, 2. Paris Saint-Germain 59/27 (55–19), 3. Nizza/Nice 59/27 (44–21), 4. Olympique Lyon 46/26, 5. Girondins Bordeaux 42/27, 6. Saint-Étienne 39/27, …, 11. Nantes 34/27, …, 19. Bastia 24/27.