Kulturális sokszínűség a 9. Bölcs Diákok versenyen

Kulturális sokszínűség  a 9. Bölcs Diákok versenyen
A tanulás mellett az új barátságok születése, a csapattársak jobb megismerése és a tábori móka (képünkön) is hozzátartozik a Bölcs Diákok vetélkedőhöz, legalábbis Komáromi Alíz, a tordai Jósika Miklós Elméleti Líceum tanulója, a vetélkedő visszatérő versenyzője szerint. Alíz tegnap délben, az RMDSZ kolozsvári székházában szervezett 9. Bölcs Diákok országos szintű vetélkedőt beharangozó sajtótájékoztatón számolt be eddigi tapasztalatairól. A rendezvényen a vetélkedő szervezői, szakmai partnerei ismertették az idei versenyt, amelyről remélik, hogy 2019 januárjában felkerül az oktatási minisztérium országos versenynaptárába, így a nyertes csapatok tagjai kiválthatják ezzel az egyetemi felvételit. A kulturális sokszínűség tematikájú versenyre, 3-4 fős, középiskolásokból álló csapatok jelentkezését várják egy vezetőtanár irányításával.

– A vetélkedő mindenkori célja, hogy a diákok interkatív, kreatív feladatok segítségével fedezzék fel az egyes tudományágak közötti kapcsolatokat, próbálunk olyan programokat, feladatokat kitalálni, amelyekkel szívesen tanulnak a diákok, miközben bővítik mindennapi tudásukat – számolt be a versenyről Sólyom Réka, a Communitas Alapítvány munkatársa.

A vetélkedőre 3-4 fős, középiskolásokból álló csapatok vezetőtanárukkal jelentkezhetnek, nevezni november 2-ig a www.bod.communitas.ro weboldalon lehet. A vetélkedő ötfordulós, az első három szakasz online zajlik, míg az utolsó két forduló, az elődöntő és döntő televíziós vetélkedő formájában. Az elődöntőbe jutó tíz csapat nevét 2019. március 8-án teszik közzé a szervezők.

Mihályfalvi Katalin tanárnő, a feladatlapok összeállítója az idei téma kapcsán elmondta: olyan kisebbségi nemzetek kultúrájával fognak megismerkedni a résztvevő középiskolások, amelyek egy más nemzeti többségű országban élnek, mint a flamandok, katalánok, grúzok vagy örmények. A feladatlapok hasonlóak leszek az eddigiekhez: a fordulók során a csapatoknak egy-egy irodalmi művet kell elolvasniuk, ennek kapcsán kell megoldaniuk a gyakorlatokat.

– A Communitas Alapítvány a Kolozsvári Református Kollégiummal együttműködve a vetélkedő akkreditációs kérését felterjesztette az oktatási minisztériumba, és bízunk benne, hogy januárban felveszik az országos vetélkedők eseménynaptárába – mondta Mihályfalvi Katalin. Így a Bölcs Diákok nyertesei egyetemi felvételt nyernének, ugyanúgy, mint a tantárgyversenyeken jól teljesítő fiatalok.

A partnerszervezetek képviseletében jelen volt Kádár Magor, a BBTE Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézetének oktatója, valamint Silye Lóránd, a BBTE Geológia Intézet magyar tagozatának oktatója. Kádár Magor hangsúlyozta: a BBTE már az első pillanattól partnere volt a Bölcs Diákok versenynek, hiszen az egyetem vállalja a középiskolás programok támogatását, „olyan extracurriculáris programokat és elitképzőket kíván felkarolni, amelyek kicsit kimozdítják a diákokat a komfortzónájukból, növelik az életképességüket, nyitottságukat a világra.”

A BBTE Geológia Intézete idén kapcsolódott be a Bölcs Diákok verseny szervezésébe. Silye Lóránt az intézet oktatója elmondta: céljuk a partnerséggel a földtudományok és általában a természettudományok népszerűsítése a középiskolások körében. Az oktató úgy érzi, van igény ezekre a tantárgyakra is, ám mégis visszaszorulnak az iskolában, hiszen a természettudományi órák száma csökken, földrajzot is csak heti egy órában tanulnak a diákok.

A vetélkedőről részletes információ ezen a weboldalon érhető el: www.bod.communitas.ro.