Közös nyilatkozatot fogadott el Trump és Iohannis. Vízummentesen az Államokba?

Közös nyilatkozatot fogadott el Trump és Iohannis. Vízummentesen az Államokba?
Klaus Iohannis bejelentette: Donald Trump amerikai elnökkel közös nyilatkozatot írtak alá a Fehér Házban, amely alapvető fontosságú a két ország közötti stratégiai partnerség fejlesztése tekintetében. A dokumentumban az Egyesült Államok támogatásáról biztosítja Romániát a Visa Waiver (vízummentes beutazás Amerikába - szerk. megj.) programba való felvételére irányuló erőfeszítései kapcsán.

„Ez az első alkalom, hogy ilyesmire kerül sor. A dokumentum rendkívül fontos a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fejlődése szempontjából. Ezt a partnerséget fejleszteni kell, minden téren, és a politikai-katonai és biztonsági kapcsolatok kitűnő szintjére kell emelni a gazdasági, valamint az energia - beleértve az atomenergiát is - terén való együttműködést, és más területeket is" - mondta az államfő a Donald Trumppal folytatott megbeszélést követően a Románia washingtoni nagykövetségén adott sajtónyilatkozatában.

A nyilatkozat felidézi az 1989-es forradalmat, és kitér Románia NATO-csatlakozásának 15. évfordulójára is.

Iohannis nagyon jónak értékelte az amerikai hivatali kollégájával való találkozót.

„Trump elnökkel nyíltan és pragmatikusan megvitattuk a stratégiai partnerség elmélyítésének és kibővítésének lehetőségeit. Létrejötte után huszonkét évvel ez a partnerség magvas és erőteljes, továbbra is rendkívüli lehetőségeket rejt, amelyeket együtt aknázhatunk ki. Hangsúlyoztam, hogy személyesen továbbra is kiveszem a részem a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség fejlesztéséből” - mondta Iohannis.

Megjegyezte: Trump elnök méltányolta, hogy Románia a GDP 2%-át védelmi kiadásokra fordítja, és stratégiai beszerzések révén továbbra is teljesíti ezt a kötelezettségvállalását.

„Trump elnök megköszönte nekem a hatékony román jelenlétet Afganisztánban, ahol az ötödik legnagyobb résztvevők vagyunk az amerikai erők oldalán" - mondta az államfő.

Iohannis arra is kitért, hogy a tárgyalásokon szóba került a Visa Waiver program is, és úgy értékelte, hogy Trump elnököt "nagyon érdekli" ez a kérdés, és meggyőződését fejezte ki, hogy a két ország szakemberei meg fogják találni a legjobb módszereket az ügy lezárására.