Közel 11 500-an vezettek hajtási jogosítvány nélkül

A romániai közúti baleseti statisztikák továbbra is „aggasztóak”, ezért a közlekedésbiztonsági oktatás szerepe még mindig kulcsfontosságú a megelőzésben - állapította meg egy keddi bukaresti szakmai konferencián Bogdan Despescu.

A belügyi államtitkár adatokkal támasztotta alá kijelentését. Ezek szerint az év első kilenc hónapjában 3130 közúti baleset történt az országban, amelyek következtében 1086-an vesztették életüket, 2411-en súlyosan megsérültek, 11 447 személyt jogosítvány nélküli vezetésen értek tetten, és további 26 ezer sofőrről derült ki, hogy ittasan ült kormányhoz.

„Ez a statisztika aggasztó, és arra kötelez minket, hogy minden tekintetben sokkal többet tegyünk ezen a téren” - fogalmazott az államtitkár.

Riasztó az ittas gépkocsivezetők aránya

Bogdan Despescu riasztónak nevezte az ittas vezetésen tetten ért sofőrök számát. „Ezért a közlekedésrendészetnek az a fő feladata, hogy a közutaktól távol tartsa a másokat súlyosan veszélyeztető személyeket” - jelentette ki.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a közlekedésbiztonsági oktatást a köz- és a magánszféra, a civil társadalom és a közintézmények valamennyi szereplője közötti partnerség alapján kell lebonyolítani.

Sorin Ion oktatási államtitkár a konferencián többek között arról beszélt, hogy az oktatási minisztérium feladata minél több közlekedésbiztonsági oktató kiképzése. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évben legalább félmillió gyermek vett részt ilyen jellegű foglalkozásokon, mivel a közlekedésbiztonsági oktatás kötelező az iskolákban.