Kötelezővé válhat az e-rollerek és -biciklik felelősségbiztosítása

Kötelezővé válhat az e-rollerek és -biciklik felelősségbiztosítása
A halálos és súlyos testi sérülést eredményező közúti balesetek csökkentése érdekében a hatóságok folyamatosan szigorítanak a szabályokon, illetve újakat vezetnek be. Nemrég éppen arról számoltunk be, hogy az Eurostat statisztikai adatai értelmében Románia továbbra is Európa-bajnok a közúti balesetek számában – az adatok szerint nálunk naponta 76, évente pedig 28 ezer összeütközés történik. Ugyanakkor az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint naponta négy személy hal meg balesetben – ijesztő adatok, vélik a szakemberek. Érdemes megjegyezni, hogy az elektromos rollerek tekintetében sem állunk rózsásan: ilyen vonatkozásban a balesetek száma hússzorosára (!) növekedett az elmúlt négy évben, ugyanebben az időszakban 13 személy vesztette életét a kétkerekűek használata közben – közölték a hatóságok. Ezért a kormány azt fontolgatja, bizonyos elektromos rollerek és biciklik esetében kötelezővé teszik a gépjármű-felelősségbiztosítást.

Az Európai Unió hivatalos statisztikai intézete és az országos intézet adatelemzése értelmében is rosszul állunk a közúti balesetek száma, illetve ezek következményei tekintetében. A szakemberek által elemzett adatok szerint Románia egyik „betegsége” a súlyos és halálos közúti balesetek száma. Az Eurostat statisztikai adatai egyértelműek: Románia továbbra is Európa-bajnok a közúti balesetek számát illetően – az adatok szerint nálunk naponta 76, évente pedig 28 ezer összeütközés történik.

Bogdan Despescu, a belügyminisztérium államtitkára nemrég kijelentette: idén október negyedikéig már 1050 személy vesztette életét közúti balesetekben. A tisztségviselő is elmondta, hogy melyek a legtöbb halálos áldozatot követelő balesetek fő okai.

„Az okokat tekintve első helyen a sebességkorlátozás figyelmen kívül hagyása áll. Emiatt az év eleje óta 168-an haltak meg. A második a gyalogosok fegyelmezetlensége, ilyen vonatkozásban 108 halálos áldozatot jegyeztünk. A következő a kerékpárosok figyelmetlensége, ami 92 halálos áldozatot követelt. Még ha alacsonyabb is a balesetek száma, úgy véljük, hogy Románia számára ez sok abban a kontextusban, hogy uniós szinten méltatlan helyet foglalunk el, mégpedig a lakosság számához viszonyítva a halálos áldozatok számát tekintve az elsőt” – mondta a sajtónak Bogdan Despescu, a belügyminisztérium államtitkára.

Miért lenne szükség a biztosításra?

A statisztikai adatok az elektromos rollerekre is kitérnek: tavaly Romániában 155 súlyos baleset történt elektromos rollerekkel, kétszer annyi, mint 2021-ben, amikor 75 ilyen balesetet jelentettek, amelyek 8 ember halálát, 131 ember súlyos és további 5 ember könnyű sérülését okozták – derül ki a román rendőrség főfelügyelősége által rendelkezésre bocsátott adatokból.

A rendőrség adatai szerint tavaly több mint 1250 ilyen baleset történt, kisebb és súlyosak egyaránt.

A statisztikai adatok szerint tízből körülbelül kilenc balesetet a rolleresek okoznak. A fő okok továbbra is a közlekedési szabályok hanyagolása, nem az útviszonyoknak megfelelő sebesség, az elsőbbségadás elmulasztása, bizonytalanság irányváltoztatáskor vagy az ellenkező menetirányon való közlekedés.

A pénzügyminisztérium által nemrég bocsátott törvénytervezet szerint a 25 km/h-nál nagyobb tervezési sebességű robogókkal és elektromos kerékpárokkal rendelkező magánszemélyeknek vagy cégeknek kötelező lesz gépjármű-felelősségbiztosítást kötniük. A jogszabálytervezet átülteti a nemzeti jogba a gépjármű-felelősségbiztosítási jogszabályokat módosító uniós irányelvet, beleértve a jármű technikai újradefiniálásával kapcsolatos változtatásokat.

Ennek következtében azon járművek esetében, amelyek a nemzeti jog szerint nem tartoznak regisztrációs kötelezettség alá (elektromos robogók, elektromos kerékpárok és egyéb járművek), bevezetik a biztosítási kötelezettséget – olvasható a pénzügyi tárca indoklásában.

Megnyugtatnak: nem minden elektromos robogó vagy kerékpár esetében szükséges a gépjármű-felelősségbiztosításra: csak azoknak kellhet majd, amelyek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, vagy amelyek súlya meghaladja a 25 kg-ot és legnagyobb tervezési sebessége a 14 km/h-t.

Ennek oka, hogy a törvényjavaslatban a jármű fogalmát újradefiniálják. Az új tervezet szerint járműnek minősül bármely önjáró szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t; vagy bármely olyan önjáró szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek súlya meghaladja a 25 kg-ot, és amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 14 km/h-t. Ugyanakkor járműnek bizonyul bármely olyan pótkocsi, amelyet az imént említett járművel való használatra szántak, akár összekapcsolt, akár nem összekapcsolt és elektromos.

Melyek az indokok?

A pénzügyminisztérium alátámasztja a jogszabálytervezetet: az egyik legfontosabb ok a közlekedési balesetek áldozatainak, a járműbalesetekben megsérült személyeknek nyújtott kártérítés fedezésének kérdése. Mindeddig a balesetet okozó járművek nem voltak azonosíthatók, de a forgalomban vagy a közforgalom számára nyitott magánterületeken közlekednek – áll az indoklásban.

A tárca szakemberei szerint a technológiai fejlődés eredményeként számos új típusú gépjármű került a romániai piacra, olyan járművek, amelyek jellemzőik miatt nem regisztrációkötelesek, viszont anyagi károkat és személyi sérüléseket okoznak. Úgy gondolják, hogy e járművek egy részét csakis elektromos motor hajtja, másokat pedig segédberendezéssel működtetnek, így figyelembe kell venni a jármű fogalmának meghatározásakor. Ugyanakkor az indoklás szerint ennek a meghatározásnak az ilyen járművek általános jellemzőin kell alapulnia, különösen a legnagyobb tervezési sebességen és súlyon, és rendelkeznie kell arról, hogy csak a mechanikus energiát előállító motorral hajtott járművek tartoznak ide. A jármű kerekeinek számától és a regisztrációs kötelezettségtől függetlennek kell lennie a meghatározásnak.  

A szabályozás hiánya miatt nem vonatkozik a biztosítási kötelezettség azon járművekre, amelyek ugyan részt vesznek a forgalomban a köz- és magánutakon, de az esetleges közlekedési balesetek károsultjainak okozott károk megtérítésére nem kötelezhetők.

Szakemberek szerint a robogók és az elektromos kerékpárok felelősségbiztosítása jelenleg önkéntes alapon zajlik. Romániában az elmúlt öt évben és 2023 első hat hónapjában az elektromos robogókkal közlekedők több mint 2600 balesetet okoztak, a legtöbbet Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron, Konstancán és Galacon, amelyek 20 halálos, 373 súlyos és 2363 könnyű sérülést okoztak a román rendőrség főfelügyelőségének adatai szerint.

Amíg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nem válik szükségessé, addig is lehet választani a nem regisztrált elektromos járművekre (beleértve a robogókat is) érvényes biztosítások közül a pénzügyi felügyelet tisztviselői szerint. Léteznek fakultatív biztosítások (12 hónapos érvényességi idővel), amelyek által a tulajdonosok bebiztosíthatják magukat más járművekkel való ütközés, illetve betöréses lopás, rablás és lopási kísérlet esetére.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír