Kolozsváron is elindult az oltáskampány harmadik szakasza

Kolozsváron is elindult az oltáskampány harmadik szakasza
Kedden Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány vezetője bejelentette, hogy elkezdődött a kampány 3. szakasza; kiemelte ugyanakkor, hogy első körben azok iratkozhatnak fel a koronavírus elleni vakcinára, akik olyan településen élnek, ahol az ezer lakosra számolt fertőzési ráta legalább elérte a 4,5-öt, vagy annál is magasabb.

Nyolc megye kilenc települése jön szóba, köztük Kolozsvár, Gyulafehérvár, Temesvár, Brassó, Barcaszentpéter (Sânpetru), Nagybánya, Zilah, Petrozsény és Giurgiu.

Gheorghiţă azt mondta, a 4,5-ös fertőzési arányszámot elért, (vagy ezt az értéket is túllépő) településeken az oltáskampány intenzitásának fokozása által szeretnék visszafogni a járvány terjedését, elkerülni a karantén bevezetését.

Előny élvezhetnek a diákokHétfőn este Valeriu Gheorghiţă az Antena3 hírcsatornának nyilatkozva arról is beszélt, elemzik annak a lehetőségét, hogy a 16 évet betöltött diákok előnyt élvezzenek a kampány harmadik szakaszában a vakcinára való feliratkozáskor.

Gheorghiţă azt is megjegyezte, hogy ezt a javaslatot eredetileg orvos kollegái fogalmazták meg, akik számításba vették, hogy a végzős osztályok tanulóinak abban az esetben is meg kell jelenniük az iskolapadokban, ha a település, ahol élnek, járványügyi szempontból vörös minősítésű.

„Amennyiben elegendő oltóanyag áll rendelkezésünkre, fontosnak tartjuk a 16 évet betöltött diákok mielőbbi vakcinálását, tekintve, hogy szociális vonatkozásban aktívak, többen együtt tanulnak az osztályokban, s vizsgáik is vannak” – fejtegette Gheorghiţă