Kolozsváriak is esélyesek az AFCN díjaira

Kolozsváriak is esélyesek az AFCN díjaira
Öten esélyesek Kolozsvárról az Országos Kulturális Alap (AFCN) díjaira, amelyekkel a társadalom alakulásához való hozzájárulásukért jutalmazzák a nem kormányzati szervezeteket és képviselőiket.

2015 végén, az alap működésének tizedik évfordulóján fogalmazódott meg az igény, hogy szükség van a kitüntetésre, a jelölő zsűribe ezúttal a tavalyi díjazottakat hívták meg: Andreea Borțunt (TET, Alexandria), Miki Braniștét (Colectiv A, Kolozsvár), Cosmina Goageát (Zeppelin, Bukarest), Raluca Iacobot (M3, Bukarest), Sorina Jeczát (Triade, Temesvár), Mihaela Michailovot (Replika, Bukarest), Miruna Tîrcát (Komunitas, Bukarest) és Rarița Zbrancát (AltArt, Kolozsvár). Arra kérték őket, hogy kategóriánként öt személyt nevezzenek meg, akik véleményük szerint megérdemlik az ötezer lejjel járó díjat.

Az ünnepélyes gálát január 16-án, hétfőn este 7 órától tartják Bukarestben, a Francia Központ  Elvire Popesco termében.

Irina Cios, az AFCN igazgatója kifejtette: szeretnék, ha a gála referenciaértékű eseménnyé nőné ki magát a kultúra napja jegyében zajló rendezvények sorában. Amellett, hogy elismerik ezáltal a kulturális élet független szereplőit, egyúttal lehetséges bevezetője is a mostani találkozó a Román Kulturális Idénynek, amely 2019-ben zajlik Franciaországban, hiszen láthatóbbá válnak ezúttal a Romániában fellelhető, életképes kreatív erőforrások.

A kulturális menedzsmentért járó díjra Kolozsvárról Kelemen Kinga, az Ecsetgyárban működő GroundFloor Group Egyesület vezetője esélyes az elismerésre, valamint a következő személyek: Ștefania Ferchedău (Bukarest), Cosmin Năsui (Bukarest), Raluca Bem Neamu (Bukarest), Oana Simionescu (Temesvár). A köztéren vagy annak vonatkozásában zajló események szervezését ismerik el egy másik kategóriában, ahol a kolozsvári Urbannect Egyesületet is jelölték a Városi ebédlő (Sufrageria urbană) elnevezésű projekttel – a többi esélyes projekt elindítói: Calup (Bukarest), Kultúráért, Nevelésért és Normalitásért Egyesület (Bukarest), Graphis 122 (Bukarest) és Miliția Spirituală (Bukarest).

A kultúra szerepének népszerűsítéséért, új közösségek alakításában játszott szerepéért érdemes a díjra a kolozsvári Reactor alkotó- és kísérleti központ Teen Spirit #2 projektje, valamint a Kultúráért és Fejlődésért Egyesület legszebb könyvek kezdeményezése. A Create.Act.Enjoy művészetterápiával foglalkozó projektje egy másik kategóriában indul, ahol az interkulturális párbeszéd elősegítését értékelik, míg a Transylvania Trust Alapítvány az erdélyi épített örökség óvásáért és restaurálásáért érdemes a díjra.

(Borítókép: Kelemen Kingát - GroundFloor Group Egyesület - a kulturális menedzsmentért járó díjra jelölték - Fotó: Biró István)