Kolozsvári repülőtér: végre magyarul is köszöntik az érkezőket

Kolozsvári repülőtér: végre magyarul is köszöntik az érkezőket
Az RMDSZ Kolozs megyei tanácsosainak júliusi beadványa, illetve lapunk szeptember 25-i érdeklődése nyomán a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér vezetősége magyar üdvözlő szöveget is kihelyezett a légikikötő érkezési termináljának kijelzőjére.

Eddig az érkezőket hét nyelven üdvözölték, magyarul viszont nem. A hiányosságot Eckstein-Kovács Péter volt RMDSZ-es szenátor és elnöki tanácsadó vasárnapi Facebook-bejegyzésében nehezményezte.– A reptér érkezési oldalán nyolc  nyelven köszöntik a leszállókat. Többek közt törökül, de magyarul nem. Mintha nem lenne magyar lakossága Kolozsvárnak. Nem beszélve arról, hogy a járatok tekintélyes részét magyar cég üzemelteti. Ne adja, hogy ők azt mondják: „la revedere”. A reptér gazdája a Kolozs Megyei Tanács, az elnök pedig Tişe úr – írta vasárnap Eckstein.A volt politikus a magyar érdekeltségű Wizz Air légitársaságra utalt. Hozzátettük: tavaly ősz óta a szintén magyar cég, az AeroExpress közvetlen járatot létesített Budapestre, így a magyar üdvözlő szöveg még inkább indokolt lett volna.Az ügy kapcsán a Szabadság által hétfőn megkeresett David Ciceo reptéri igazgató elmondta: az elektronikus kijelzőt a 2022 márciusában tartott Aviation Event elnevezésű rendezvény kapcsán helyezték ki a szervezők, s a nyelv beállításakor azokat az országokat vették figyelembe, ahová valamelyik légitársaság járatokat üzemeltet.- Sajnos, akkor még egyetlen légitársaságnak sem volt közvetlen járata Magyarországra, a magyar nyelvű szöveg csupán ezért nem került ki. Elnézést kérünk, s napokon belül betápláljuk a rendszerbe a magyar nyelvű szöveget – jelentette ki hétfőn a Szabadság megkeresésére a kolozsvári repülőtér vezérigazgatója.Idén júliusban a Kolozs Megyei Tanács RMDSZ-es tagjai, nevezetesen Antal Géza, Balla Ferenc, Lőrinczi Zoltán László, Rés Éva és Vákár István kérvénnyel fordultak AlinTişe elnökhöz és David Ciceo reptérigazgatóhoz a helyzet rendezése érdekében, de a megoldás váratott magára. Szerdai, szeptember 27-i FB-bejegyzésében Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke azt írta: külön kérte a repülőtér vezetőségét, magyarul is üdvözöljék a Kolozsvárra érkezőket. "Megtörtént" - írta a politikus.
Antal Géza: jöhetnek a további feliratok!Antal Géza megyei tanácsos, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke FB-bejegyzésben reagálta le a fejleményt.- Köszönet a reptér vezetőségének, az igazgatótanács magyar tagjának, aki fenntartotta kérésünket! Köszönet a sajtó képviselőinek, hogy következetes figyelmükkel segítettek az ügy előremozdításában. Köszönet a megyei tanács alelnökének és a tanácsos kollégáknak, hogy egyként álltak a javaslatom mellé, hogy írásban is kérjük a magyar nyelv használatát a repülőtéren. Biztató előrelépés ez, jöhetnek a további feliratok! – írja Antal Géza.

(Borítókép: Vákár István)