Kolozsvári hölgy 24 órás úszása

Kolozsvári hölgy 24 órás úszása
Demény Helga az első romániai nő, aki megszakítás nélkül 24 órát úszott – a marosvásárhelyi születésű kolozsvári hölgy az orvosi egyetem hatodéves diákja, egyébként a Orca Swim&Triathlon Club úszóedzője, oktatója.

A 25 éves kolozsvári úszó négyéves kora óta úszik és az utóbbi években részt vett több nyílt vízi hosszútávú versenyen is, ahol legtöbb 10 km-t úszott. Három éven át volt a romániai válogatott kerettagja. A rekordteljesítményt az Univer24, az Úszás ünnepe nevű rendezvény keretében érte el a Kecskeméti Fürdőben. A vetélkedő vasárnap 11 órakor ért véget, a 24 órán keresztül úszók között az 56 esztendős kecskeméti Hajdú László (HaL, a képen) 71,4 kilométert úszott, az első helyen végzett 22 éves veszprémi Kálmán Péter pedig 81,2 kilométert, Demény Helga pedig közel 52 km-rel lett a harmadik – ez több mint 1000 fordulót jelent olimpiai méretű medencében.

A verseny szombaton 11 órakor rajtolt, összesen öten vettek részt rajta, de Helga volt az egyetlen nő. A vetélkedő az úszást népszerűsítette, mint a legegészségesebb mozgásformát mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. „Ez motivált, hogy vegyek részt a magyarországi versenyen, példát akartam nyújtani azoknak, akik korhatár nélkül szeretnének úszni. A 24 órás verseny szabályai szerint háromóránként negyedórás szünetet tarthattam. A vetélkedő nehéz volt, motiváció és edzés kellett hozzá, továbbá a víz szenvedélyes szeretete. Olyan élmény volt, amit érdemes átélni, másképpen lehet felfogni és kezelni a gondokat, sokkal inkább mentális megterhelést jelent, mint fizikait” – nyilatkozta Demény csütörtökön a sajtónak. Elmondta, hogy a verseny során bármilyen úszásnem megengedett, ő a gyors- és mellúszást alkalmazta, két ízben jutott kritikus pontba.

„Az első küszöb 10 óra után, a második 18 óra után volt. Amíg el nem értem a 20. órát, nem hittem, hogy teljesíteni fogom a feladatot. Ez a próbatétel is olyan volt, mint az életben, ha van egy célod, kis lépésekben kell kiszámítani, hogy teljesítsd, hogy megtedd mindig a következő lépést, s akkor sikerülhet. A fizikális fáradtság 12-13 órán keresztül nem érződik, mégis megvan a fájdalom, minden húzásnál, lábtempónál, de fel tudtam készülni rá: az egyesületünk maratoni versenyeket is rendez 10 km-es távon, nyíltvízen. Egyébként is hat órát úszom naponta, ez nem jelentett külön kihívást, hogy a vízben vagyok, inkább az, hogy egy teljes napon át ugyanazt csinálom. Az utolsó óra már könnyű volt, a végén pedig már csak arra vágytam, hogy menjek aludni” – tette hozzá az úszónő. A verseny ideje alatt gyümölcsöt, energiaadó szeleteket fogyasztott, kávét és vizet ivott.

„Szombatról vasárnap virradóra úsztam. Meglepő, hogy az emberi szervezet képes átlépni korlátokat, amikre nem is gondol, hogy megteheti. Nem voltam álmos, inkább mentálisan fáradtam ki, az agy adott pillanatban átvált meditációs állapotba, a kéz és láb magától mozog” – közölte Demény Helga.

A kolozsvári úszónak a medence szélén öccse Demény Attila szurkolt, ő tavaly vett részt ezen a próbatételen és tanácsokkal látta el.

Eredmények a 24 órás kecskeméti teljesítménypróbában: 1. Kálmán Péter 81,2 km, 2. Hajdú László 71,4 km, 3. Demény Helga 51,9 km, 4. Tóth Béla (56 éves debreceni úszó) 45,5 km, 5. Illés Sándor (34 éves gyulai úszó) 44,9 km.

Az Univer24 ezúttal további különleges versenyt is tartogatott: a Hosszú Katinka nevéhez kapcsolódó Iron Corporation kihívta két támogatóját, az Univert és a BIOTECHUSA-t egy 24 órás váltóúszásra. A két szponzor egy 12-12 főből álló közös csapatot alkotott Univer és BIOTECHUSA Extrém Csapat néven és szállt versenybe az Iron Corporation csapatával. Szoros küzdelemben, 62,7 km teljesítésével, mindössze 800 méterrel nyert a Hosszú Katinka munkatársaiból álló csapat.

Romániában nem rendeztek még eddig egyéni 24 órás vetélkedőt, csak Brassóban váltót, ahol hétfős csapatok versenyeznek.