Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az egyszerűségben rejlik

Turisztikai központot, sós vizű medencét, gyümölcsöst terveznek

Kolozsi Levendula Napok:  a lényeg az egyszerűségben rejlik
A változékony időjárás és hatósági korlátozások ellenére idén is megtartják a Levendula Napokat a kolozsi Country Living farmon, ami ezúttal is kiváló lehetőség, hogy távol legyünk a város zajától, a semmi közepén, friss levegőn, azok között a bizonyos lila virágok között. A szedd magad akció és a köré szervezett kikapcsolódási lehetőségek július 4-től július 25-ig, minden délelőtt 10 órától várják az érdeklődőket. Az egészségügyi előírások betartása mellett hétvégente gulyásfőzés, filmvetítés, tábortűz és élő zenés estek fokozzák a hangulatot, de, ha valakinek még ez sem elég, akkor akár az éjszakát is a levendulák között töltheti indián sátorban. Ugyanakkor előjegyzés alapján levendulaolajos masszázs és profi fotósorozat készítése is igényelhető. A szolgáltatások mellett pedig – ahogy mondani szokták – a hely adja magát: nyugodt és hangulatos helyszín, ahol szó szerint és jelképesen is megállhatunk egy pillanatra.

Először a város forgataga marad le, aztán lassan megfogyatkoznak az autók, a házak, az aszfaltozott út és a kis „spre Lavandă” táblákat követve végül megérkezünk: családias hangulat, mosolygó arcok és békák, méhek, seregélyek zaja fogad. A Country Living farm levendulaültetvénye egy fiatal házaspár, Valkai Magdolna és Valkai Lajos álma volt: Magdi egy magyarországi út során szeretett bele a levendulába és elhatározta, hogy saját ültetvényt szeretne, ami végül önerőből, saját forrásokból és a család támogatásával, segítségével jöhetett létre. Az első tő levendulákat 2016 novemberében ültették el, de a területen már korábban is foglalkoztak virágtermesztéssel.

„Kezdetben semmit sem tudtunk a levendulatermesztésről, de aztán lassan minden jött magától. A levendula tanítja magát” – fogalmazott Magdi, és hozzátette, hogy a levendulakert művelése nehéz feladat, hiszen nem gépesítve végzik a munkát. A gépek sokkal könnyebbé és egyszerűbbé tennék a feladatot, de a traktor nyomai miatt nem lehetnének szépek a levendulasorok. „Megbízható munkaerőt is nehéz találni, így a nyarak azzal telnek, hogy itt dolgozunk, s ha el is utazunk, akkor amiatt van bűntudatunk, hogy szegény levendulakert addig a gyomnövényektől szenved” – jegyezte meg.

„Idén tavasszal egy adott ponton azt hittük, hogy elveszítjük az ültetvényt” – mesélte Magdi, hiszen elmondása szerint a bokrok sárgulni kezdtek, annak ellenére, hogy az április a levendulának kedvezően száraz hónap volt. „Kétségbeestünk, hiszen miután szerettük, gondoztuk, vigyáztunk rá, dolgoztunk vele, úgy tűnt, elpusztul” – fogalmazott, de végül szakértő segítségét kérték, aki elmondta, nincsenek egyedül ezzel a helyzettel, mert az idei év minden levendulaültetvényt próbára tesz. Elmondta: a tél nem volt kellően hideg, aztán jött a meleg tavasz, beindult a levendula fejlődése, és az áprilisi pár napos mínusz tíz fok körüli hőmérséklet miatt a bokrok megsérültek. Ezek a kedvezőtlen körülmények szerencsére nem hagytak maradandó nyomot az ültetvényen.

A leszedett csokor molytalanító és nyugtató hatásával, finom illatával a lakás dísze is lehet

Kis rendezvény, nagy tervek

Tavaly döntöttek úgy, hogy megpróbálnak egy kisebb rendezvényt megszervezni, és mindössze négy nap alatt hozták össze az első Levendula Napokat. A nagy érdeklődés és a pozitív visszajelzések viszont megerősítették a fiatal párt abban, hogy ezt folytatni kell. Tavasszal sikerült bővíteni az ültetvényt, de a további ötleteknek és fejlesztéseknek idén sem a járványhelyzet, sem az esős időjárás nem kedvezett, így a kőházikók, a sósvízű medence és a gyümölcsös terve is jövőre marad. „Idővel kis turisztikai központot szeretnénk létrehozni, többfunkciós levendulafarmmal, ahová bármikor ki lehet jönni, és ahol bárki jól érezheti magát” – fogalmazott Magdi. Már idén szerettek volna a szomszédos gazdákkal együttműködve szalonnát, paradicsomot, zsíros kenyeret és telemea sajtot tartalmazó piknikcsomagot összeállítani az érkezőknek, de a szigorítások miatt ez is elmaradt. A hosszú távú tervek között szerepel olyan együttműködés is, amely lovaglási lehetőséget biztosítana a farm környékén.

A szervezés során folyamatosan egyeztettek a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal (DSP), hiszen a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó előírások korántsem egyértelműek. Az engedély érdekében be kellett vezetniük például a levendula egyirányú szedését, így az ültetvényen mésszel festett nyilak jelzik a haladás irányát, valamint a kertbe való belépés és kilépés is külön kapukon történik. A tavalyi rendezvénnyel ellentétben idén a workshopok szervezését is ellehetetlenítette a járványhelyzet, valamint a levendula szedéséhez szükséges ollókat és a virágkötéshez használható díszítőelemeket, kellékeket sem biztosíthatják a kilátogatóknak. „A járvány miatt nem tudtuk olyan szabadon és szabadra szervezni a rendezvényt, ahogy szerettük volna” – foglalta össze Magdi.

A belépő idén is 15 lej, a tavalyi rendezvénnyel kapcsolatban pedig Magdi kiemelte: egyesek több levendulát szedtek, mások csak kis csokorral, így nagyjából kompenzálva volt a leszedett mennyiség. Idén, ha gyors tempóban fogyna a levendula, akkor kis gyűrűket osztanak ki, amelyekkel szabályozható a csokrok mérete, hogy mindenkinek jusson szednivaló.

Levendulacsokrokon  innen és túl

Mivel a szedd magad akció során nem szüretelik le a teljes levendulaállományt, a maradékot feldolgozzák, és különféle termékeket készítenek belőle. A virágok egy része először egy besztercei lepárlóba kerül, ahol olaj és az olajkészítés folyamatának melléktermékeként levendulavíz készül. Ezen kívül a kolozsvári ZL Manufaktúrával együttműködve készül masszázsolaj, testvaj és szappan is. A termékeik között szereplő levendulával töltött zsákocskákat pedig maguk készítik: a megszárított levendulát lemorzsolják, és illatzsákokba tömködik.

A Country Living farm termékei a Levendula Napok ideje alatt is megvásárolhatók

Szintén kolozsi a Levendula farm (Lavender Farm) elnevezésű – nagyobb és régebbi – ültetvény, amelynek tulajdonosával baráti kapcsolatban állnak, és idén az ottani termés egy részét is Magdiék szedik le. Bár laikusan, első ránézésre mindegyik levendula egyforma, korántsem mindegy, melyik fajtából milyen termék készül. A Country Living farm ültetvényének nagy része hibrid lavandin, amely szappankészítéshez a legideálisabb, olajhozama és erős, kámforos illata miatt. A Blue Scent (sötétkék levendula) fajtából csupán néhány sor van a kertben, de ez mutat a legjobban csokorba szedve, mert szárítás után is megőrzi színét és tartását. A Levendulafarmról szedett Lavendula vera és sevtopolis pedig az olajkészítéshez lesz alkalmas. „Amikor elültettük az első tő levendulákat, fogalmunk sem volt ezekről a dolgokról” – tette hozzá Magdi. Termékeik az interneten, Facebook-oldalukon, valamint rendezvényeiken is megvásárolhatók.

A szervezőcsapat összeszokott társaság, amely Magdi elmondása szerint, ha nem is profi módon, de szívből szervezi, és bonyolítja le a Levendula Napokat. Az ültetvény tehát gyarapodik, megvalósításra váró ötletekből nincs hiány és a Country Living jövőjével kapcsolatban Magdi megjegyezte: hobbinak indult, de mostanra életstílussá vált, így azt is elképzelhetőnek tartják, hogy idővel majd odaköltöznek férjével.

(Borítókép: Kolozs község dombos tája ad otthont a Country Living farmnak. Fotók: Rohonyi D. Iván)