KlausenMusik – Jubileumi koncerttel kezdődik a nyári hangversenysorozat

KlausenMusik – Jubileumi koncerttel kezdődik  a nyári hangversenysorozat
Július 3-án, péntek este hét órától kezdődik az Egyházzene Kolozsvár Egyesület idei nyári hangversenyévada. A KlausenMusik névvel tavaly meghirdetett hangversenysorozatra a piarista templomban került sor július-augusztusban minden pénteken. A járvány miatt az idei koncertek helyszíne módosult: egyelőre a Szent Mihály plébánia belső udvarán (Főtér 16. szám) tartják az eseményeket, de amint lehetséges lesz, ismét visszatérnek a piarista templomba, írják közleményükben a szervezők. A Belvárosi Református Egyházközség által évtizedek óta szervezett szerda esti koncertekre a járvány miatt idén nem kerül sor, közölték a szervezők.

A KlausenMusik hangversenysorozat idei első koncertje rendkívülinek ígérkezik: a kolozsvári Flauto Dolce kamaraegyüttes ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját.

– Felbuzdulva az Egyházzene Kolozsvár Egyesület által tavaly először megszervezett és a piarista templomban megtartott hangversenysorozat sikerén, már januárban nekiláttunk a szervezésnek. Ennek eredményeképpen szépen összeállt az idei program, a polgármesteri hivatalnál leadott pályázatunkat is nyertesnek nyilvánították. Az önkormányzati támogatásból szerettük volna a kiadások nagyobb részét fedezni. Szerettük volna,…de időközben a járvány keltette új helyzet miatt a polgármesteri hivatal visszavonatta a pályázatunkat, mert a támogatás odaítéléséhez azt a feltételt szabta, hogy ugyanúgy valósítsuk meg, ahogy azt a járvány kirobbanása előtt elgondoltuk, a sok megszorítás miatt azonban az eredeti elképzelés szerint nem tudtuk volna megvalósítani a hangversenysorozatot. Ennek ellenére úgy gondoltuk, haladjunk a normalitás irányába, és szervezzük meg a koncerteket, járuljunk hozzá a nyári hónapok öröméhez, hangulatához és kulturális kínálatához – nyilatkozta a Szabadságnak Potyó István főszervező.

Mint elmondta, a kilenc előadó közül négy visszalépett, de sikerült újabb kamaraegyütteseket, előadókat találni, ezáltal pedig szép és változatos programot kínálni a nyári péntek estékre, a megszorítások miatt azonban egyelőre a Szent Mihály-plébánia belső udvarán tartják a koncerteket.

– Bár nehezen tudjuk önerőből finanszírozni a hangversenyeket, egyesületünk ragaszkodott ahhoz, hogy a belépés ingyenes legyen. Ezért a Szent Mihály-plébániától megszerzett támogatásból, továbbá támogatóinktól és az adóból felajánlott összegekből, illetve a koncerten begyűjtött adományokból próbáljuk fedezni a KlausenMusik 2020-as évadának költségeit – mondta a főszervező.

Potyó István hangsúlyozta: az egyesület számára nagyon megtisztelő, hogy a KlausenMusik adhat otthont a Flauto Dolce jubileumi koncertjének. A helyek száma korlátozott, a zenerajongók az érkezés sorrendjében foglalhatják el ülőhelyüket, ugyanakkor az Egyházzene Kolozsvár Egyesület Facebook-oldalán minden koncert élőben követhető – tudtuk meg a főszervezőtől.

A Flauto Dolce kamaraegyüttes (Majó Zoltán művészeti vezető, Szabó Mária furulya, Miklós Noémi csembaló és Mihaela Maxim szoprán) jubileumi koncertjén közreműködik Hegyi Gábor (barokk trombita, Köln) és Ciprian Câmpean (barokk cselló, Kolozsvár).

– A járvány alatt jobbára elméleti munkát tudtunk végezni, különböző régi erdélyi kéziratokat tanulmányoztunk, illetve szerzőket azonosítottunk be, ahol nem voltak feltüntetve. Egy ilyen, nemrég általam beazonosított szerző műve is elhangzik a július 3-i koncertünkön: a Kájoni-kódexben található Isaac Posch (1591–1622) művéről van szó. Műsorunkon szerepelnek még G. Fantini (1600–1675), G. Ph. Telemann (1681–1767), A. Hammerschmidt (1611–1675), M. Pignolet de Montéclair (1667–1737), G. Torelli (1658–1709), J. Sartorius (1712–1787) alkotásai, továbbá hagyományos haszid dalok és a Kájoni-kódexben szereplő más művek – nyilatkozta lapunknak Majó Zoltán előadóművész, a Flauto Dolce művészeti vezetője.

Megtudtuk azt is, hogy összeállítottak egy évfordulós CD-t (Flauto Dolce – 20 years), amelyen eddig meg nem jelent felvételek szerepelnek. Terveik szerint a CD-bemutatóra is most kerül sor. – Örülünk, hogy két meghívottunk, Hegyi Gábor és Ciprian Câmpean elfogadta a meghívásunkat, ráadásul a helyszín is rendkívüli. A koncerten való részvétel előjegyzéshez kötött, az érdeklődők a 0723-673149 telefonszámon foglalhatnak helyet maguknak – mondta Majó Zoltán.

(Borítókép: Jubileumi koncertre készül a Flauto Dolce együttes – jobbról balra: Majó Zoltán, Szabó Mária, Ciprian Câmpean, és Miklós Noémi. Fotó forrása: Majó Zoltán Facebook-oldala)