Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.

"Számba vesszük az összes lehetőséget. A kérdés az, hogy a kockázatok és a hozamok indokolják-e az ottani tőkénket" - idézi az economedia.ro Leonhard Birnbaumot szerdán. 

A cégvezető szerint a bukaresti kormány által a gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár, illetve a kompenzációs rendszer miatt merült fel, hogy a vállalat kivonuljon a romániai piacról. Az E.ON vezérigazgatója a stabilitást és a kiszámíthatóságot hiányolja Romániában.

"A romániai szolgáltatási üzletágban akkora a kockázat, hogy 2022-ben és 2023-ban elveszítettük azt, amennyit 20 év alatt nyerhettünk volna" - nyilatkozta Birnbaum.

Piaci források szerint az E.ON felvásárlása iránt érdeklődik a Romgaz állami gázipari vállalat, valamint az OMV Petrom.

A német E.ON-nak két cége van Romániában: az E.ON Energia Romania SA és a Delgaz Grid SA. 2022. évi árbevételük 15,453 milliárd lej volt, és 483 millió lej veszteséggel zárták az évet. A 6 ezer embert foglalkoztató E.ON az egyik legnagyobb energiaszolgáltató Romániában, 3,4 millió lakossági és céges ügyfele van.