Kiterjedt embercsempész-hálózatot lepleztek le

Kiterjedt embercsempész-hálózatot lepleztek le
Ázsiai illegális bevándorlókat Nyugat-Európába szöktető embercsempész-hálózatot lepleztek le ma a hatóságok - közölte a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság közleménye szerint a román határrendészettel együttműködve hétfőn 34 házkutatást tartottak Bukarestben, illetve Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Olt, Szeben, Arad, Vălcea, Vrancea és Galac megyében.

A 2021-ben szerveződött, mostanáig működő bűnbanda fő tevékenysége az volt, hogy illegális bevándorlókat juttasson el nyugat-európai országokba a román-magyar határon keresztül, és így tegyen szert jelentős bevételre. A bűnszövetkezet tagjai az embercsempész tevékenységhez saját személygépkocsijaikat és különböző kereskedelmi társaságok haszonjárműveit használták, és a migránsok romániai elszállásolásáról is gondoskodtak.

Az illegális bevándorlók Indiából, Pakisztánból, Bangladesből, Nepálból és Sri Lankáról érkeztek. Az embercsempészek a haszonjárművekben, az áru között rejtették el, és így próbálták Nyugat-Európába szöktetni őket a román-magyar határ illegális átlépésével.

A DIICOT beszámolója szerint a román hatóságok öt ilyen "szállítmányt" dokumentáltak, amikor az embercsempészek összesen mintegy 120 illegális bevándorlót próbáltak Nyugat-Európába juttatni. Az ügyben 30 személyt hallgatnak ki a DIICOT Szeben megyei területi irodájának ügyészei, a nyomozásban több megye illetékes hatósága is részt vesz.