Kispórolt pótgumi – nagyobb csomagtér

Tanácsok gépkocsivezetőknek a nyári időszakra

Sok gépkocsivezetőt foglalkoztatja az a kérdés, mit tegyen annak érdekében, hogy megfelelően védje járműve gumiabroncsait a nyári hősében, kánikulában, ebben az időszakban ugyanis többször hallunk az autópályán vagy az országúton, esetleg a parkolókban elrobbanó abroncsokról. Ugyanakkor egyre elterjedtebbek az úgynevezett runflat gumiabroncsok, amelyek, ha például egy magashegyvidéki erdei úton válnak használhatatlanná, igen komoly fejtörést okoznak a gépkocsi tulajdonosának, az új autókban ugyanis… nincs pótgumi.

A nemzetközi és az országos statisztikai adatok azt mutatják, nyáron sokkal gyakrabban vesszük igénybe személygépkocsinkat, terepjárónkat, sportcélú haszonjárművünket (SUV), hiszen nyaralni megyünk a tengerpartra, vagy pedig az ország, esetleg a külföldi hegyek vonulatait, üdülőtelepeit szemeljük ki. 

Ilyenkor rendszerint többen utazunk egy gépkocsiban, hőség vagy kánikula tombol, forró, esetleg már-már olvad az útfelület, a gumiabroncsok tehát sokkal kitettebbek az időjárási és az útviszonyoknak.

Nexxon: a kocsit nem szükséges feltétlenül árnyékos helyre parkolni

Lapunk a Nexxon gumiabroncs-forgalmazóhoz fordult néhány tanács érdekében; a cég több mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkező képviselője a Szabadság olvasóit „megnyugtatta”: a gépkocsit nem szükséges feltétlenül árnyékos helyre parkolni hőség vagy kánikula idején. Úgy vélte, manapság az abroncsok olyan technológiával készülnek, amely nagy hőség esetén is ellenállóvá teszi őket. 

Egyébként is használat közben a gumiabroncs a legforróbb nyári napon tapasztalt kinti hőmérséklet körülbelül kétszeresére hevül fel, így parkoláskor esetleg inkább arra kell figyelnünk, hogy az autónkban elviselhető maradjon a hőmérséklet.

A szakember ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy a hőség miatt csak akkor ereszkednek le a gumiabroncsok, ha a felni a meghibásodása miatt nem tapad a gumiabroncshoz, illetve amikor az abroncsot éri valamilyen meghibásodás.

Pótgumi nincs, az erdei úton ragadtunk

A cég képviselőjének felvetettük: az új autókban nincs pótgumi, pontosabban a vásárlóra bízzák, inkább ezt vagy pedig a nagyobb csomagteret választja. 

Saját tapasztalat alapján pedig arról számoltunk be a szakembernek, hogy tehetetlenek voltunk egy, az erdei úton lévő éles kövek vagy kiálló sziklák miatt kihasadt, tehát használhatatlanná vált gumiabroncs esetében. Ráadásul az ilyen típusú gumiabroncsok javítására hivatott, kéznél levő folyadék sem használt volna, ugyanis a hasadás a fél kisujjnyi méretű volt, mi több, a rendkívül körülményes útviszonyok miatt vontató sem tudott felmenni a SUV-ért... 

A mi esetünkben egyébként egy helybéli volt a megoldás kulcsa: az alufelnivel együtt egy másfél órára található nagyobb településre vitte a gumiabroncsot, ahol – vasárnap ellenére – kicserélték, és visszahozta. Mindez közel öt órát igénybe, s lehet, nincs is mindenkinek ilyen szerencséje, mint nekünk volt…

A pótgumit kispórolták bizonyos autótípusokból

A szakember közölte: a gépkocsigyártók elsősorban az autósok csomagterének nagyságára gondoltak, amikor a pótgumit kispórolták bizonyos autótípusokból. 

Az ilyen autókat egy olyan felszereléssel látták el, amely meghibásodás esetén a szelepen keresztül egy folyadékot juttat az abroncs belsejébe, amelynek az állaga lehetővé teszi, hogy elérjük az első gumiszervizt. Úgy véli, e folyadék sikeres abroncsba juttatása esetén a hegyvidékről is el lehet érni az első gumiszervizt anélkül, hogy az abroncs vagy a felni károsodna. 

Megjegyezte: személy szerint a kisebb csomagteret választja – inkább legyen pótkerékkel, emelővel és kerékkulccsal ellátva az autó.

Runflat típusú gumiabroncs: remek innováció

A Nexxon szakembere a runflat gumiabroncsokat nagyon jó technológiának, remek innovációnak tartja, de figyelmeztet: csodákra ezek az abroncsok sem képesek. A runflat (run on flat avagy zero pressure) elnevezésű gumiabroncsok a légnyomás elvesztése után maximum 80 kilométer/óra sebesség mellett 80 kilométeres távolságig használhatók. Ilyen körülmények között simán elérhetjük az első gumiszervizt, ahol megjavítják abroncsainkat.

A megerősített oldalfalakkal rendelkező defekttűrő gumiabroncsok merev, tartós oldalfalai megtartják a jármű súlyát, így megakadályozzák, hogy a peremhuzal érintkezzen a keréktárcsával – állítják az autodoc.hu szakemberei. Közlik: ezek a típusú gumiabroncsok különleges, hőálló anyagból készülnek. 

Ugyanakkor a támasztó gyűrűvel rendelkező runflat típusú gumiabroncsok esetében a speciális gyűrű a gumiabroncs teljes kerülete mentén merev támaszt biztosít. Ezek a gumiabroncsok ellenállók a nagy terheléssel szemben, mi több, még a defektet követően is sebességkorlátozás nélkül lehet haladni velük. Az ő véleményük szerint a maximális távolság, amit defektes gumival meg lehet tenni, akár 320 km is lehet.

Ezen kívül az úgynevezett önzáró gumiabroncsok futófelülete alatt egy további, viszkózus polimer anyagból készült tömítő réteg található. Defekt esetén ez kifolyik és megkeményedik, eltömíti a kis lyukakat, valamint fenntartja a gumiabroncs nyomását.

Az autodoc.hu szakemberei felsorolják az ilyen típusú gumiabroncsok előnyeit és a hátrányait is. Előbbiek sorába tartozik, hogy a sofőr durrdefekt esetén nem veszti el az autó feletti irányítást, nem kell azonnal, saját magának kicserélnie a kereket és spórolhat az autómentőn, nincs szükség arra, hogy pótkereket tartson a gépkocsiban, ráadásul a defekttűrő gumiabroncsok ellenállóbbak a mechanikai sérülésekkel szemben. 

A hátrányok közé egyértelműen a magas árat sorolják, továbbá azt, hogy e gumiabroncsoknak nagyobb tömege, gyorsabban kopnak, „keményebb” velük az autózás, nem javíthatók és nem minden szervizben dolgoznak ilyen gumikkal.

NYOMÁSELLENŐRZÉS NYÁRON. Arra is kíváncsiak voltunk, hőség vagy kánikula idején milyen gyakran ellenőrizzük a levegő nyomását a gumiabroncsokban. A szakember lakonikus választ adott: amilyen gyakran télen is. Egyébként is, tette hozzá, minden utazás előtt érdemes ellenőrizni a nyomást, mert lapos gumival csak maximum a szervizig érünk el, és ha a leereszkedett abroncsot sokáig használjuk, nem tartja meg többé a nyomást, akár deformálódik, és így újat kell vásárolni.