Kisiklott a Dacia nemzetközi gyorsvonat, a hőség miatt késnek a vonatok

Kisiklott Erdélyben a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat a Brassótól 50 km-re fekvő Kőhalom (Rupea) térségében. Személyi sérülés nem történt – közölte szombaton a román állami vasúttársaság (CFR).

Az incidens egy felújítás alatt álló pályaszakaszon következett be, a másik vágányon munkálatok folynak, ezért az érintett vasúti főútvonalon megbénult a vasúti közlekedés. 

A Dacia nemzetközi vonat eleve több mint egyórás késéssel, szombaton délben érkezett Kőhalomra, egy órával később pedig egy Kolozsvár és Bukarest között közlekedő intercity is megérkezett a településre. A Digi 24 hírtelevízió tudósítása szerint a két szerelvény több száz utasa több órája arra várt a 40 fokos kánikulában, hogy a CFR buszokkal tovább szállítsa őket a 60 kilométernyire lévő Brassóba, ahonnan más vonatokkal utazhatnak tovább Bukarestbe.

Médiabeszámolók szerint Craiova térségében is órákig vesztegelt szombaton a tűző napon egy személyvonat, amelynek mozdonya meghibásodott. Szinte minden hosszabb távon közlekedő vonat jelentős késést halmozott fel, mert a CFR a hőség miatt sebességkorlátozásokat vezetett be.

Romániában szombattól kezdődően harmadfokú (vörös) hőségriasztás lépett érvénybe az ország megyéinek többségében, mivel a csúcshőmérséklet várhatóan eléri és meg is haladhatja a 40 fokot. A meteorológiai intézet szombaton meghosszabbította a vörös hőségriasztást a jövő hét elejére is, amely legalább keddig érvényben marad.