Kilépésre kényszerítették az RMDSZ-t a kormányból

Kelemen Hunor: nem adottak a közös kormányzás feltételei

Kilépésre kényszerítették az RMDSZ-t a kormányból
Marcel Ciolacut, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökét bízta meg az új kormány megalakításával kedden Klaus Iohannis államfő, a parlamenti pártok képviselőivel folytatott konzultációit követően. Az elnök rámutatott: a PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ alkotta koalíció új kormányzási modellt vezetett be, ami eddig működött. Felkérte Ciolacut, „folytassa a koalíció hatékony munkáját.” Ciolacu közölte, az új kabinet a gazdaságra, reformokra fog összpontosítani. Lapzártáig annyit lehetett tudni, hogy az energiaügyi és a környezetvédelmi tárcákat ajánlották fel az RMDSZ-nek. „Az RMDSZ rugalmasságot tanúsítva eldöntötte, hogy ezt elfogadja, de egyebet nem” – jelentette ki kedd este Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője. Lapzártakor Kelemen Hunor közölte: nem sikerült egyezségre jutni, a PNL mindkét tárcát megtartaná magának. Mint mondta, az RMDSZ nyitottan tárgyalt, de „már nincs hova hátrálnia tovább”.

Klaus Iohannis államfő Nicolae Ciucă miniszterelnök hétfői lemondásának tudomásul vétele után hívta egyeztetésre kedden a Cotroceni-palotába a pártok küldöttségeit. Első körben a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakciójának küldöttségével egyeztetett, majd az RMDSZ, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) küldöttségével konzultált.

A kormánykoalíció másfél évvel ezelőtt úgy döntött, hogy új modell szerint fog működni – emlékeztetett a Ciolacu miniszterelnöki megbízatását bejelentő Klaus Iohannis. „Ez a modell eddig nagyon jól működött, és bízom abban, hogy ezután is így lesz. Stabilitást ígértek az állampolgároknak, és így is történt. A mai konzultációk után, nem meglepő módon, Marcel Ciolacut jelölöm miniszterelnöknek” – jelentette ki az államfő.

Amint arról beszámoltunk, Nicolae Ciucă, a PNL elnöke azért mondott le miniszterelnöki tisztségéről, hogy a másfél évvel ezelőtt megkötött koalíciós megállapodás értelmében átadja helyét Marcel Ciolacunak, a PSD elnökének. A távozó kormányfő hétfőn formálisan is visszaadta megbízatását az államfőnek. Klaus Iohannis tudomásul vette Ciucă lemondását, és Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert nevezte ki ügyvivő miniszterelnöknek az új kormány megalakulásáig.

A PSD, a PNL és a nemzeti kisebbségek frakciójának képviseletében Marcel Ciolacu, a PSD elnöke, Nicolae Ciucă, a PNL elnöke, Varujan Pambuccian, a nemzeti kisebbségek frakciójának vezetője tárgyalt kedden az államfővel és a jelenlévő tanácsosaival azt illetően, hogy ki kövesse majd a hétfőn lemondott Ciucát a miniszterelnöki székben.

Az RMDSZ küldöttségével külön tárgyalt Klaus Iohannis. A megbeszélésen Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Cseke Attila fejlesztési és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter vett részt.

Mint ismeretes, Nicolae Ciucă 2021 novemberétől vezette a kormányt a PNL, a PSD és az RMDSZ alkotta nagykoalíció támogatásával. A kormányfőcseréről már a Ciucă-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a PSD és a PNL. A folyamat lebonyolítását a május 22-én kezdődött közoktatási sztrájk miatt halasztották el néhány héttel.

Ciucă a szenátus elnöke lett

Kedden a szenátus elnökévé választotta a volt miniszterelnököt. Ciucă 88 szavazattal, 16 ellenében a nagykoalíció szenátorainak támogatásával lett a felsőház vezetője. Köztudomású, hogy ennek a tisztségnek a betöltőjét az „állam második embereként emlegetik Romániában, mivel a köztársasági elnök felfüggesztése vagy akadályoztatása esetén ő veszi át az államfői teendőket.

A politikai befolyás – a források elosztása és a „láthatóság” – szempontjából azonban a házelnöki tisztségben a PNL elnökének jóval kisebb hatalma lesz, mint amellyel a kormányfői poszton rendelkezett. A bukaresti média szerint azonban Ciucă inkább a nagyobb presztízst, de kevesebb politikai eszközt biztosító házelnöki tisztséget választotta, mintsem miniszterelnök-helyettesként „beosztottja” legyen koalíciós partnerének.

Ciucă elődje a kormányfői tisztségben a PNL élén, Florin Cîţu is hasonló pályát futott be. A továbbra is a PNL-ben politizáló, de rendszeresen „különvéleményt” hangoztató Cîţu csaknem egy éve, tavaly június 29-én mondott le a házelnöki tisztségről. Azóta Alina Gorghiu liberális szenátor töltötte be az ideiglenes szenátusi elnöki tisztséget.

Házelnökké választása után újságíróknak nyilatkozva Ciucă kijelentette, hogy az új kormányban a liberálisoknak jutó minisztériumok egy részét a jelenlegi tárcavezetők fogják irányítani, a többi miniszteri tisztség várományosáról pedig a keddi nap folyamán döntenek.

Független jelölt az igazságügy élén?

Közlése szerint a PNL vezetősége kedden kiértékeli a párt jelenlegi minisztereinek teljesítményét, és ennek alapján dől el, hogy ki őrizheti meg a tisztségét a következő kormányban. A többi tárcavezetői posztra több jelölt közül választják ki a legalkalmasabb személyeket – magyarázta a politikus.

Arra a kérdésre, miszerint elképzelhetőnek tartja-e, hogy az igazságügyi minisztérium élére független tárcavezető kerüljön Bogdan Mateescu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) volt elnöke személyében, Ciucă kijelentette: tárgyalnak erről a lehetőségről. Szintén kérdésre válaszolva a PNL elnöke elmondta azt is, hogy folytatódnak, és „legkésőbb kedd este” lezárulnak a tárgyalások a koalícióban az RMDSZ kormányon maradásáról.

Ciucă ennek kapcsán kifejtette: az új kormányról szóló egyeztetések előtt a PNL két forgatókönyvvel számolt. Az egyik szerint a felek tiszteletben tartják a koalíciós megállapodást, a másik szerint újra elosztják egymás között a minisztériumokat. „Jelenleg mindkét forgatókönyv egy-egy változata terítéken van” – jelentette ki.

A PNL elnöke további újságírói kérdésre a jelenleg az európai projektekért felelős tárcát irányító Marcel Boloşt nagyon jó miniszternek nevezte, aki szerinte pénzügyminiszterként is megállná a helyét az új kormányban. Nicolae Ciucă egyébként már hétfőn nyomatékosította, hogy gyors váltást terveznek, szerinte a Ciolacu vezette új kormányt akár már csütörtökön beiktathatja a parlament.

Marcel Ciolacu PSD-elnök már Ciucă lemondása után megerősítette: továbbra is azt szeretné, hogy az RMDSZ kormányon maradjon, és amennyiben ő kap kormányalakítási megbízást az államfőtől, tárgyalóasztalhoz fog ülni Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel és Nicolae Ciucával.

Ciolacu szombaton azzal a bejelentéssel állt a nyilvánosság elé, hogy az eddigiekhez képest más kormányzati tisztségeket ajánl az RMDSZ-nek. Kijelentette: amennyiben az RMDSZ nem tarthatja meg a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumot, azzal a koalíciós partnerei kilépésre kényszerítik az RMDSZ-t. Kelemen azt is jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből. Hétfői nyilatkozatában az RMDSZ elnöke értelmetlennek nevezte azt a felvetést, hogy az RMDSZ adott esetben parlamenti támogatást nyújtson olyan kormánynak, amelyből „kilökték.”

A Hotnews értesülései szerint a Ciolacu-kormánynak a jelenlegi 20 helyett 18 minisztériuma lesz. Az idegenforgalmi és sportminisztériumot, valamint a vállalkozásügyi minisztériumot ügynökségekké alakítanák át a hírportál politikai forrásai szerint. A hírportál összegzése szerint a szociáldemokraták már nagyjából eldöntötték a tárcákra vonatkozó javaslataikat, a PNL álláspontja kedden még képlékeny volt. Mindenesetre a hírportál által közölt, a kormány lehetséges összetételét vázoló listában egyetlen RMDSZ-es miniszter sem szerepelt kedden.

Kelemen: továbbra is egyenes gerinccel állunk

Lapzártakor Kelemen Hunor a parlamentben nyilatkozva kijelentette: az RMDSZ rugalmasságot, nyitottságot tanúsított, elfogadta volna azt az ajánlatot, hogy az energiaügyi és a környezetvédelmi tárcát tartsa meg, de nem sikerült egyezségre jutni. Hozzátette ugyanakkor: amíg a kormánytagok listája és a kormányprogram nem kerül a parlament elé, addig nem lehet végelegesen azt mondani, hogy a tárgyalások lezárultak. „Az RMDSZ az elmúlt időszakban mindent megtett azért, hogy közösen folytassa a kormányzást a koalíciós partnereivel, kompromisszumkészek voltunk, ebben a pillanatban viszont úgy tűnik, hogy a közös kormányzás feltételei nem adottak” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ közösségi oldalán. A szövetség elnöke nyomatékosította: az RMDSZ politikusai az általuk vezetett minisztériumok élén megmutatták, hogy szakszerűen, felelősségteljesen, átláthatóan és kiszámíthatóan tudnak dolgozni, munkájuknak eredményei vannak. Ezt a koalíciós partnerek is elismerték. Kelemen Hunor kiemelte továbbá: az elmúlt hetek tárgyalásai során rugalmasságot mutattak hiszen fontosnak tartották a közös kormányzást, a közösség képviseletét kormányzati szinten. Hozzátette ugyanakkor: az RMDSZ-nek már „nincs hova tovább hátrálni”, amikor meg akarják fosztani az általuk vezetett összes minisztériumtól. „A magyar emberek előtt továbbra is egyenes gerinccel állunk, munkánkat a közösség érdekében folytatjuk” – emelte ki az RMDSZ elnöke.

Fotó: RMDSZ