Kiköltöztetné a városközpontból a börtönöket a kormány

A megyeszékhelyek központi térségeiben működő büntetés-végrehajtó intézetek elköltöztetéséről, településeken kívülre helyezéséről fogadott el memorandumot pénteki ülésén a kormány.

Az igazságügyi minisztérium a nagyváradi, a szatmárnémeti, a marosvásárhelyi, a temesvári, a ploiesti-i, a jászvásári börtönt, valamint a kolozsvári igazságügyi palota műemlékké nyilvánított épületegyüttesében - szervezetileg a szamosújvári börtön kihelyezett részlegeként - működő 240 személyes női börtönt akarja a város szélére költöztetni.

A pénteki kormányülésen jóváhagyott dokumentum szerint a belvárosi büntetés-végrehajtó intézetek bővítése, felújítása többnyire fizikai korlátokba ütközik, a forgalmas, zsúfolt térség pedig biztonsági szempontból is többletkockázatot jelent: magasabb a szökésnek, a tiltott kommunikációnak, az illetéktelenek behatolásának kockázata, az elítéltek könnyebben jutnak mobiltelefonhoz, amelyeket gyakran bűncselekmények megszervezésére, irányítására használnak.

A börtönök elköltöztetése növelné a közbiztonságot, jelentős belvárosi részek "újjáélesztését", közösségi és idegenforgalmi hasznosítását tenné lehetővé az önkormányzatok számára - olvasható az igazságügyi tárca érvelésében. A dokumentum szerint az érintett városok helyhatóságaira vár a feladat, hogy lakott területen kívül találjanak a célnak megfelelő telket, és átadják azt az igazságügyi tárcának, hogy börtönt építsen rajta, és kiköltöztesse az elítélteket a belvárosból.

"A büntetés-végrehajtási rendszer korszerűsödik, egészséges elvek alapján fejlődik. Már megkezdtük egy új büntetésvégrehajtási intézet építését Unguriuban, Buzau megyében, a közeljövőben egy újabb építését kezdjük el a Prahova megyei Berceniben. A 2021-2023-as időszakban több mint kétezer főnyi helyet adtunk használatba a meglévő büntetés-végrehajtási intézetekben" - idézte a közlemény Alina Gorghiu igazságügyi minisztert.

Az új Buzău megyei börtön a romániai büntetés-végrehajtó rendszer első "zöldmezős beruházása" az utóbbi húsz évben. Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja által nyújtott 65 millió eurós hitelből épülő új, 900 személyes börtönt eleve úgy tervezték, hogy minden elítéltnek legalább négy négyzetméternyi laktér jusson.

Romániát számos esetben elmarasztalta és kártérítésre ítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága a túlzsúfolt börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt. A büntetés-végrehajtó intézetek országos igazgatóságának (ANP) honlapján elérhető legfrissebb kimutatás szerint 2018-ban a romániai börtönökbe és börtönkórházakba mintegy 26 800 fekvőhelyet zsúfoltak be, de ezek közül csak 17 500 volt olyan cellában, ahol az elítélteknek biztosítani tudták az előírt négy négyzetméteres helyet.

Az ANP szerint jelenleg 23 871 szabadságvesztésre ítélt ember tölti büntetését Románia 35 büntetés-végrehajtó intézetében és öt börtönkórházában.

 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Állatkínzás és szándékosan elkövetett állatölés miatt jogerősen egyéves és kilenc hónapos letöltendő börtönbüntetésre ítélt a marosvásárhelyi bíróság egy Maros megyei férfit, miután a mezőn addig ütött egy kutyát, amíg az elpusztult – közölte az Agerpres hírügynökség.

Közhír