Kijevbe látogatott Joe Biden amerikai elnök (FRISSÍTVE)

Kijevbe látogatott Joe Biden amerikai elnök (FRISSÍTVE)
Meglepetésként érte a nemzetközi közvéleményt, hogy hétfőn Joe Biden amerikai államfő Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt. Biden előre bejelentett lengyelországi látogatása előtt érkezett az ukrán fővárosba. Az amerikai elnök kijevi látogatását biztonsági okokból nem jelentették be előre.

A BBC megjegyzése szerint, „szimbolikus jelentőségű, hogy az amerikai elnök az ukrán főváros szívében, a háborús konfliktus közepette találkozik Ukrajna vezetőjével”.

Joe Biden kétnapos lengyelországi látogatása annak jegyében zajlik, hogy február 24-én lesz egy éve, hogy elkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió. A digi 24 hírportál által idézett CNN szerint, ezzel a látogatással a háború új, bizonytalan szakaszába lépett, és nincs egyértelmű irány a béke felé.

A hivatalos közlés szerint, Biden azért utazott Lengyelországba, néhány száz kilométerre az orosz-ukrán fronttól, hogy megerősítse az Egyesült Államok kötelezettségvállalásait az Ukrajnának nyújtandó segélyekkel kapcsolatban, de azért is, hogy jelezze az Észak-atlanti Szövetség (NATO) egységét. Az amerikai elnök február 22-ig, szerdáig tartózkodik Lengyelországban; ottléte alatt találkozik Andrzej Duda elnökkel, kedden a varsói volt királyi palotában nyilvános beszédet is mond. A tervek szerint, az amerikai elnök találkozik a 2015-ben Bukarestben alapított „Bukaresti 9-ek”védelmi struktúra politikai vezetőivel is.

„Az államfő beszédet fog mondani az Ukrajna elleni, brutális és provokálatlan orosz invázió egyéves évfordulója előtt, és arról fog beszélni, hogy az Egyesült Államok hogyan fogta össze a világot, hogy támogassa az ukrán népet, amely megvédi szabadságát és demokráciáját. Továbbra is Ukrajna népe mellett fogunk állni, ameddig csak szükséges”– tudatta vasárnap közleményben a Fehér Ház. Bidennek ez lesz a második lengyelországi látogatása azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát. Az amerikai elnök 2022 márciusában járt még lengyel földön, amikor találkozott Duda elnökkel, valamint ukrán tisztségviselőkkel, például Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterrel.

Borrell: a legfontosabb a lőszer szállítása Ukrajnának

Jelenleg a legfontosabb annak tisztázása, miként lehet a szükséges mennyiségű lőszert szállítani Ukrajnának, illetve szavatolni kell a szállítások folyamatos biztosítását– jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően, hétfőn.

Josep Borrell hangsúlyozta: biztosítani kell, hogy legalább annyi lőszer álljon Ukrajna rendelkezése, mint amennyit Oroszország elhasznál a háborúban. Elmondta, a szakminiszterek tárgyalni fognak az EU Oroszországgal szemben tervezett, tizedik szankciós csomagjáról, de hétfőn még várhatóan nem fogadják el a végleges intézkedéseket. Úgy vélekedett, a korábbi szankciók „nagyon rossz évet eredményeznek majd” az orosz gazdaság számára. Az uniós diplomácia vezetője kijelentette továbbá: vízválasztó lenne, ha Kína fegyvereket szállítana Oroszországnak; ez jelentős változással járna az EU Kínával fenntartott kapcsolataiban.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt mondta, az állítólagos kínai fegyverszállítások arra figyelmeztetnek, hogy az ukrajnai háború eszkalálódhat. „Ez fordulópont lenne, és nem a jó irányba” – fogalmazott. Ha Peking valóban fegyvereket szállít Oroszországnak, annak következményei lesznek a Kínai Népköztársasággal való kapcsolatokra nézve – tette hozzá.

Mint mondta, jó lenne, ha egy évvel a konfliktus kezdetét követően diplomáciai megoldásról lehetne beszélni. Közölte: ahogy Oroszország egyik napról a másikra megkezdte a háborút, ugyanígy be is tudná fejezni, ha belátná, hogy nem tudja megtörni Ukrajnát. Cél az, hogy Oroszország béketárgyalásokat kezdjen – mondta Asselborn.