Kihallgatták Ion Iliescut a bányászjárás ügyében

Kihallgatták Ion Iliescut a bányászjárás ügyében
Ion Iliescu, Románia volt elnöke hétfő reggel a legfőbb ügyészségre érkezett, ahová azért hívták be a katonai ügyészek, hogy a tudomására hozzák a vádemelést a bányászjárás ügyében, amelyben a volt államfőt emberiségellenes bűncselekményekkel vádolják.

Amikor az újságírók arról kérdezték, hogy vétkesnek érzi-e magát az 1990-es események miatt, Iliescu leszögezte: „Nem, természetesen nem”.

Az eljárás szerint a volt államfőnek hétfőn megmutatják a vádiratot, ez ugyanis kötelező intézkedés azelőtt, hogy a törvényszékhez továbbítanák a dossziét. Ha akar, Iliescu vallomást tehet az ügyészeknek az ellene felhozott vádak kapcsán.

Mint ismeretes, a legfőbb ügyészség decemberben Ion Iliescu volt román államfő, Petre Roman volt miniszterelnök, továbbá Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu és más személyek ellen emelt vádat az 1990-es bányászjárás ügyében. A katonai ügyészek azt mondják, bizonyítékaik vannak, hogy ők szervezték meg és irányították közvetlenül a civil lakosság elleni támadást, ami négy személy lőtt seb általi halálát, három személy lőtt seb általi sérülését, 1269 személy testi és lelki sérülését, valamint 1242 személynek a szabadságától való megfosztását eredményezte.